Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Johtaminen, Oman osaamisen kehittäminen

Johtaja ja esimies: sinä vai robo?

Vappupäivän aurinko lämmitti suloisesti viltillämme Ullanlinnassa loikoilevia jo hieman varttuneita teekkareita, humanisteja, ekonomeja, merkonomeja tai muuten reippaita tyyppejä.  Eilisen illan juhliminen ja aikainen aamuherätys alkoivat painaa ja annoin silmäluomieni hieman lepäillä aurinkolasien suojissa.

Juuri nyt elämä oli raukean ihanaa. Ajatukseni hiipi kuitenkin jo huomiseen. Silloin meidän pitäisi aloittaa johtoryhmässä keskustelu siitä, kuinka tulemme pärjäämään digitalisoituvassa, robotisoituvassa ja tekoälyn yhä enemmän ohjaamassa kilpailussa.  Miten pääsemme irti nurkasta, jossa toimimme vanhoilla tavoilla ja kieltäydymme uskomasta, että kohta muut kehittävät aivan uusia palvelumalleja, joilla he menevät meistä vauhdilla ohi oikealta ja vasemmalta.  Osa asiakkaistamme varmaan vielä ostaa meiltä, kun hekään eivät osaa muuttua. Mutta jo nyt suuri osa asiakkaistamme muuttaa omaa toimintaansa digitaaliseksi sellaista vauhtia, että he siirtävät asiakkuutensa meiltä heti, kun löytävät partnerin, joka toimittaa aina virheettömän paletin, aina juuri oikeaan aikaan, aina nopeasti ilman turhia välikäsiä ja joka on vielä lisäksi halvempi kuin me.

Olemme liinanneet ja six sigmanneet prosessiamme jo vuosia, mutta emme ole uudistuneet. Olemme nopeuttaneet koko ajan nykyisen arvoketjumme läpimenoaikaa ja saaneet pidettyä tuloksemme toistaiseksi tyydyttävällä tasolla. Mutta kilpailijamme pystyvät hoitamaan huollot ja päivitykset verkon yli meitä nopeammin. Heillä on käytössään ennakointiskannereita, joilla he monitoroivat koko ajan oman palettinsa toimivuutta ja hoitavat ylläpitopäivitykset ja korjaukset ilman tuotantokatkoja niin, etteivät ne häiritse asiakkaan toimintaa mitenkään.

Meillekin on palkattu uusia digi-robo-taikureita, jotka ovat innovoineet tuotanto- ja palvelupalettimme uudistamisen, tuottamisen ja ylläpidon aivan uusille leveleille.  Mutta heidän ajatustensa vieminen käytännön työhön on törmännyt ylimmän johtomme eläkkeen odottamiseen.  Toimitusjohtajamme ei halua nähdä tai ymmärtää tekoälyn ja nykyaikaisen robotiikan tuomia hyötyjä verrattuna hänen luomaansa toimintatapaan.  Ja myös hallitus on kyvytön ajattelemaan uudella tavalla.  Porukka kuuntelee vaan toimitusjohtajaa: ”Ei digitalisaatio meidän toimintaamme vielä vuosiin vaikuta”.

Tällä menolla digi-robo-welhomme kyllästyvät toimeenpanokyvyttömyyteemme ja lähtevät kilpailijoillemme… Jotka porhaltavat uusilla tekemisen tavoilla kohti globaaleja markkinoita…

Ja miten kauan tässä vielä itse ja saati sitten muut johtoryhmän vielä nuoremmat jäsenet jaksavat odottaa ja katsoa, kun aika vaan kuluu.

Jos vaihtaisi puolet toimitusjohtajan aivoista robo-älyaivoiksi, niin se alkaisi nähdä asioita uusilla tavoilla… Pitäisikin todella vaihtaa osa johtamisen ajattelusta tekoälyajatteluksi. Silloin jäisi kaikki turha vanhaan tunteella sitoutuminen pois.  Kaikki rutiinijohtaminen voisi olla automatisoitua ja tapoihinsa piintyneenkin ihmisen aivot voitaisiin vapauttaa uusien tulevaisuuden kombinaatioiden keksimiseen ja kehittämiseen.  Ja sitten yhdistettäisiin tekoälylaskenta tekemään uusien tuote-palvelukombinaatioiden menekki-  ja kannattavuuslaskelmat ja kohdistettaisiin siltä pohjalta markkinointi räätälöitynä henkilötasolle organisaatiokohtaisesti…

”Herätys Tapsa”, tunkeutui tajuntaani. ”Otahan lisää skumppaa!” huusi Kari korvaani.  Vääntäydyin istualleni ja sanoin: ”Kiitos paljon, mutta nyt pitää lähteä miettimään huomispäivän työjuttuja…”

Lähdin kävelemään kohti kotia. Aurinko lämmitti mukavasti poplarin selkää ja annoin ajatusteni harhailla pitkin elämäni polkuja.

”Mitenkähän sitä saisi lisää tolkkua tähän muuttumisen ja suorittamisen paineeseen? Onneksi on kotona kumppani, jonka kanssa kaikki työ- ja muun elämän haasteet muuttuvat mahdollisuuksiksi…”

Johtajan ja esimiehen rooliin kuuluu viedä joukkonsa kohti asetettuja tavoitteita tulosta tehden. Joillekin työ on helppoa, kun he osaavat uudistua ja kääntää haasteet mahdollisuuksiksi. Ja joillekin kasaantuu matkan varrella erilaisia voimavaroja vähentäviä asioita, tapahtumia ja sattumuksia.

Johtajan ja esimiehen elämän muutosvalmennus 16.5.2017 tarjoaa sinulle ajatuspohjan ja toimintatapoja, jolla voit muuttaa työ- ja muun elämäsi paremmaksi.

Muutosvalmennuksen aihealueita voit käydä kuuntelemassa etukäteen 25.4. pidetyn webinaarin jälkitallenteesta.

Tutustu myös kirjoittajan blogiin 31.3.2017: Oletko sinä Maija vai Matti? Tai jotain siltä väliltä?

tapio_hirvonen

Tapio Hirvonen

Kirjoittaja on tehnyt töitä yli 20 vuoden ajan eri toimialoilla talous-, toimitus-, linja- ja markkinointijohtajana. Nykyisin hän  auttaa työkseen ihmisiä ja organisaatioita viemään läpi muutoksia ja rakentamaan uutta liiketoimintaa kunkin organisaation tilanteeseen sopivalla tavalla. 

Tapio on huomannut, että tuskin mitään muutoksia saadaan läpi ilman, että johto ja esimiehet muuttavat heidän henkilökohtaisia tapojaan johtaa organisaatiota muutoksen keskellä. Pitää olla sekä valmiutta nähdä kirkkaasti tulevaisuuteen että osaamista saada ihmiset innostumaan matkasta kohti tavoitteita.

Erinomainen.fi on yksi Oppia.fi – Oppimisen verkkokaupan yli 50:stä kouluttajakumppanista. Tutustu heidän koulutustarjontaansa täältä!

Blogin pääkuva: Kari Etelä