Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Johtaminen

Alustatalouden mallisuoritus

Oppia.fi on tekemässä koulutusliiketoiminnan saralla alustatalouden mallisuoritusta. Oppia.fi on oppimisen verkkokauppa ja alusta koulutuksien kaupallistamiselle. Sofokuksen Teemu Malinen haastatteli Wakarun perustajaa Petri “Paavo” Väyrystä siitä miten ja miksi koulutuspalveluita tarjoava yritys päätyi alustatalouden polulle. Tämä blogi on alunperin julkaistu Sofokus Blogina 8.6.2018

 


Sisäinen kehitys sysäsi alustatalouden polulle

Wakarun alustatalouden tarina lähtee kunnolla käyntiin vuoden 2010 tienoilla, jolloin yritys mietti millä tavoin liiketoimintaa voitaisiin kehittää. Vaihtoehtona oli perinteinen tapa kehittää toimintaa rekrytointien kautta, mutta yritys päätyi automatisoimaan omaa toimintaansa. Petri Kultarannan ja Jaakko Kuosmasen toimesta syntyi ensimmäinen, sisäinen versio liiketoimintaa tehostavasta alustasta.

Alustatalouden mallisuoritus - Paavo

Markkinan muuttuminen avasi paikan iskeä

Wakarun kokemukset omiin tarpeisiin rakennetusta järjestelmästä osoittautuivat kannustaviksi ja koulutusmarkkinassa jo hetken aikaa ollut murros alkoi näkyä, joten yritys päätti investoida alustatalous-strategiaan kunnolla.

“Halusimme tarjota alustan, joka mahdollistaa ennen näkemättömän kustannustehokkaan koulutusopalveluiden myynnin ja ostamisen.” kertoo Väyrynen.

Ensimmäinen oppia.fi verkkokaupan nykyisen kaltainen versio valmistui 2015 ja ajatuksena oli tarjota kaikille toimijoille yhteinen ja avoin alusta koulutusten tarjoamiselle.

“Ollaan investoitu oman suorituskyvyn rajoilla koko ajan.” – Petri “Paavo” Väyrynen.

Väyrynen kertoo tietävänsä, että nykyinenkin palvelualusta tarvitsee jatkuvaa kehitystä. Käyttäjät ja liiketoiminta vaativat jatkuvasti kehittyvää palvelua. Kehitystä tehdään kahden viikon sprinteissä ja kasvatetaan kaulaa kilpailijoihin. Olemassa olevan koulutusosaamisen ja maineen paketointi alustana tarjottavaan muotoon osoittautui kannattavaksi.

Yhtiö on myynyt alustan kautta koulutuksia viimeisen kahden vuoden aikana noin 7 miljoonan euron edestä omia ja kumppanien palveluita yli 1400 organisaatiolle ja 12000 oppijalle.

Alustan kautta maailmalle

Väyrynen korostaa kokeilukulttuurin ja innostuneen tiimin merkitystä liiketoiminnan kehittämisessä. Kokeilun kautta on löytynyt myös yritykselle sopiva tapa kansainvälistyä. Wakarun avaamat Oppia.ee ja larandeportalen.se ovat esimerkkinä siitä, että useampi digitaalinen alusta kohdemarkkinaan lokalisoituna voi toimia paremmin kuin yksi kaikenkattava. Alustataloutta voi siis hyödyntää useilla eri alustoilla tai vaikkapa alustoja ketjuttamalla.

“Pienikin toimija voi käynnistää ison aallon.” – Petri ‘Paavo’ Väyrynen.

Väyrysen tavoitteena on innostaa koko maailma oppimaan. Hänen mukaansa palvelukokemuksen läpinäkyvyys on yksi avaimista menestykseen.

Alustatalouden ammattilainen ymmärtää rakastaa avoimuutta.

TEEMU MALINEN

Teemu on Sofokuksen perustaja ja digitaalisen liiketoiminnan moniyrittäjä.