Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Lohkoketjut / Blockchain, Verkko-oppiminen

Sovelluskehitys ja lohkoketjut

Ethereum Meetup on lohkoketjuharrastajien vapaamuotoinen kokoontuminen Helsingissä kerran kuussa, kiitos Aleksi Suomalaiselle kokoonkutsumisesta. Siellä on saanut hyvän käsityksen siitä, missä aiheen parissa mennään meillä ja muualla. Useat ulkomaiset startupit ovat esitelleet ideaansa ja toimintaansa. Ajoittain keskustelu liikkuu taas hyvin teknisissä yksityiskohdissa. Suomalaisen IT-alan yrittäjä saattaa seurata sivusta hieman hämmentyneenä, ja kysellä varsinaisten liiketoimintamallien perään.

Ovatko lohkoketjut sittenkin vain kupla, vai onko lähiaikoina todella odotettavissa laaja-alaista uutta liiketoimintaa? Yleisesti tunnutaan ajattelevan, että henkeä ei saa enää takaisin pulloon: Bitcoinin ja myös Ethereumin merkittävyys on kiistatonta, eivätkä pankit ole investoimassa satoja miljoonia vain hiekkalaatikkoleikkeihin. Lohkoketjuteknolgia käyttö muilla toimialoilla hakee kuitenkin vielä suuntaa. Etulyöntiasemassa ovat ne, jotka lähtevät mukaan erilaisiin kokeiluihin.

Suomessa ongelmana on kokeilukulttuurin puute. Realismi on tietysti paikallaan: pienellä yrityksellä ei ole varaa kokeiluihin, ja IT-talon tulee toimittaa vain sitä, mitä asiakkaat haluavat. Tällä tavoin päädytään kuitenkin vain ottamaan käyttöön muiden keksintöjä. Tiedämme, että nopeasti ja halvalla ei saa aikaan valmista tuotetta, mutta kokeilla voi nopeasti ja halvalla. Pyssyllä täytyy ampua kerran, ennen kuin voi alkaa säätää tähtäintä.

Lohkoketjusovellusten kehittämisen haasteista kirjoittaa Kenneth Falck. Olen itse tehnyt samanlaisia havaintoja. Teknologia on vielä keskeneräistä, mutta paranee nopeasti, kuten on tapana. Lisäksi lohkoketjusovellusten tekoon on useita vaihtoehtoja, joista toiset ovat helpompia kuin toiset. Lohkoketjujen käyttöönoton hidasteena ei ole niinkään teknologia, vaan siihen sisältyvän uuden yhteistoimintamallin omaksuminen. Kun varsinaiseen käyttöönottoon päästään, teknologia on taas asteen verran kypsempää.

Olemme Blockchain Forum ry:ssä pohtineet kysymystä lohkoketjuteknologian kouluttamisesta. Yritysjohdolla tulisi olla käsitys uusista liiketoimintamahdollisuuksista, ja sovelluskehittäjillä samaan aikaan käsitys teknologian vaatimuksista ja tietoa siitä, miten ylipäätään lähteä liikkeelle. Vain tällä tavoin yritys tai organisaatio voi itsenäisesti ottaa kantaa teknologian hyödyntämiseen. Olet tervetullut yhdistyksen järjestämiin tilaisuuksiin sekä liittymään jäseneksi.

Lohkoketjusovellusten tuotanto (Ethereum) – verkkokurssi koostuu viidestä tiistai-illasta alkaen 22.5. Istunnot tallennetaan. Koulutus antaa sovelluskehittäjille valmiudet arvioida lohkoketjuhankkeen toteutuksen laajuutta,vaadittavia resursseja, vaihtoehtoja, sekä päästä nopeasti alkuun omassa tekemisessä. Hinnoittelimme tämän uudestaan (730 € –> 270 € sis.alv) saadaksemme mukaan enemmän sovelluskehittäjiä. Jos aika ei anna myöten, voit vain seurata demoja, mutta voit myös osallistua itse tekemiseen. Lisätietoja mikko.valjakka()anycase.fi, järjestää Anycase SF Oy.

mikko_valjakka

Mikko Valjakka

Kirjoittaja työskentelee koodaavana arkkitehtina. Hän on toiminut pitkään sekä ohjelmistoalan startup-yrityksissä että ohjelmistotekniikan kouluttajana mm. Nokia Bridge -uudelleenkoulutusohjelmassa. Mikon intohimona ovat aina olleet uudet teknologiat ja niiden tekeminen ymmärrettäväksi eri kohderyhmille. Verkostoidu Mikon kanssa LinkedInissä!