Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

alustatalous, Oman osaamisen kehittäminen

Suomi100tonnia – ”Kuin olisi voittanut arpajaisissa”

Petri "Paavo" Väyrynen (vas.) luovuttamassa Suomi100tonnia-kampanjan lahjashekkiä Opetushallituksen pääjohtajalle Olli-Pekka Heinoselle 7.12.2017.

Vuonna 1875 kirjailija, toimittaja ja historioitsija Zachris Topelius kirjoitti Legendaarisen teoksen Suomen kansasta: Maamme kirjan. Näin jälkikäteen arvioituna Topeliuksen arviot tästä pienestä pohjoisesta maasta ja sen kansasta pitivät hämmästyttävän tarkasti paikkansa. Topelius kuvasi meitä ”tiedonhaluisena ja oppia rakastavana kansana”. Tähän arvioon ei tarvittu Pisa-tutkimuksia tai muita kansainvälisiä tutkimuksia. Kirkko opetti aikanaan suomalaiset lukemaan ja siltä pohjalta onkin ponnistettu suomalainen lukeminen ja oppiminen maailman kartalle.

Nyt toiveemme on, että tästä arvokkaasta oppimisen perinnöstä pidetään huolta myös seuraavan sadan vuoden ajan.

Syntymäpäiväsankari koulunpenkille

Suomi on ollut tänä vuonna täynnä satavuotistempauksia. Aloimme Oppia.fi – oppimisen verkkokaupan kouluttajakumppaneiden kanssa miettiä, että näissä synttäreissä on jotain merkillistä: syntymäpäiväsankarin – tässä tapauksessa valtiovallan – odotetaan hölläävän kukkaronnyörejä ja antavan rahaa erilaisiin hankkeisiin. Yleensähän se on tosin päin ja päivänsankari saa lahjoja.

Mietimme, millainen olisi hyvä lahja satavuotiaalle tasavallalle. Ratkaisu alkoi kypsyä: nyt olisi hyvä sauma juhlistaa Suomen tärkeintä menestystekijää eli korkeatasoista osaamista ja kykyä oppia. Elokuussa 2017 käynnistimme loppuvuoden kestävän kampanjan nimeltä Suomi100tonnia. Mukaan liittyi peräti 26 Oppia.fi kumppania!

Ideamme pähkinänkuoressa: Päätimme lahjoittaa yhteensä 100 000 euron edestä koulutuspaikkoja hyviä perusteluja vastaan. Paikkaa sai hakea kuka tahansa. Paikat myönnettiin päteviä perusteluita vastaan, sillä halusimme tarjota jokaiselle mahdollisuuden itsensä kehittämiseen osallistumalla Oppia-verkoston koulutukseen, tapahtumaan tai verkkokurssille.

shekin_kanssa_pysakilla.jpg

Kansakunnan kohtalonkysymys

Elinikäiselle oppimiselle ei jatkuvasti muuttuvassa maailmassa ole olemassa vaihtoehtoa, jos halutaan varmistaa kansakunnan kriittinen osaaminen nyt ja tulevaisuudessa.  Yksilön hyvinvointi ja elinkeinoelämän menestys pohjaavat viime kädessä oppiviin, osaaviin ihmisiin.

Oppiminen sen sijaan ei voi olla yhdestä puusta veistetty juttu, vaan sen täytyy elää ja kasvaa ihmisten ja yritysten tarpeiden mukaan. Tämän vuoksi haimme mahdollisimman leveätä rintamaa ja rikasta koulutustarjontaa. Aihepiirejä olikin laidasta laitaan itsensä johtamisesta ja ajankäytön hallinnasta ison organisaation kehityshaasteisiin.

Tiedonnälkä kirittää eteenpäin

Suomi100tonnia –hakemuksiin ja hakijoihin piirtyy elinikäisen oppimisen koko kuva. Halu ja kyky oppia uutta ei määrity iän tai sukupuolen mukaan. Valitettavasti rajoittavana syynä on usein ajalliset tai rahalliset resurssit. Hakemusten perusteella syyt koulutukseen hakeutumiseen vaihtelivat suuresti. Palaute niin koulutuksista kuin myös itse Suomi100tonnia –kampanjasta oli erittäin positiivista. Kampanjasta oli kuultu uutiskirjeiden kautta, LinkedInistä, Facebookista, Internetistä, ystäviltä ja suoraan Oppia.fi sivuilta.

Tarinoita koulutuksen tarpeesta ja uusien tietojen ja taitojen käytöstä tuli toista sataa. Näistä saisi kirjoitettua kirjan. Valitettavasti kirjan kirjoittaminen ei ainakaan tällä aikataululla onnistunut. Päätimme kuitenkin jakaa joitakin aitoja palautteita osallistujien luvalla.

Miksi hait koulutukseen?

”Kehityspäällikkönä toimin niin kouluttajana, projektipäällikkönä, asiantuntija kuin myös sparraajana. Kaikissa näissä rooleissa tarvitsen onnistuakseni taitoa esittää asiat vakuuttavasti ja vaikuttavasti.”
Kouluttaja: CXO Professional Oy
Koulutus: Vakuuta ja vaikuta vahvista vaikutusvoimaasi

”Suunnittelen työkseni monitilatoimistoja ja muita julkisia kohteita. Sisustusarkkitehdin työssä haluan omata laajan käsityksen haasteista, joita monitilatoimistoihin siirtyminen voi tuoda tullessaan. Monitilatoimistoon siirryttäessä on useita haasteita muutoksen hyväksymisen ja toimintatapojen muutoksen kannalta. On tärkeää, että suunnittelijana osaan auttaa ihmisiä kokonaisvaltaisesti muutoksessa. Tässä koulutuksessa saisin siihen hyviä työvälineitä.”
Kouluttaja: Snellmanin kesäyliopisto
Koulutus: Etäjohtaminen – tulosta joustavalla työllä

”Hain paikkaa, koska toimin tutkijana ja projektipäällikkönä tutkimuslaitoksessa ja myös tutkimushankkeet kaipaavat tehokkaampaa ja ketterämpää lähestymistapaa hankkeiden läpiviemiseen, tehokkuuden parantamiseen sekä tulosten hyödynnettävyyteen liittyen. Lisäksi kurssi mahdollisti sertifioinnin aiheesta.”
Kouluttaja: Contribyte
Koulutus: Leading SAFe 45 SA sertifiointi kurssin jälkeinen PI-suunnittelutyöpaja

”Työskentelen projektipäällikkönä pienessä IT-konsulttitalossa. Henkilökohtaisesti kehittyäkseni halusin saada koulutusta SAFe-viitekehyksen soveltamisesta. Erityisen kiinnostavaa oli, että SAFen avulla on mahdollista tukea digitaalisia kehityshankkeita. Olin aiemmin suorittanut ITIL4-, Cobit5- ja Prince2-sertifikaatit ja koin, että SAFe lukeutuu näiden ohella palvelu/ohjelmistokehityksen johtamisen perustaitoihin. Olin myös saanut SAFe-viitekehyksen käyttöönotosta positiivista palautetta liiketoiminnan edustajilta, joten pidin hyvänä, että kyse ei olisi pelkästään IT:tä hyödyttävästä mallista. Tämä kurssi olikin täsmävastaus koulutustoiveisiini.” Sanna Jankkari
Kouluttaja: Nitor
Koulutus: Leading SAFe 4.5 with SA Certification

“Yhä kiihkeämpi tempoisissa ICT alan yrityksen projekteissa on etu pystyä yhdistämään eri metodologioiden parhaiten soveltuvat opit käytännön työssä. Itseäni kiinnostaa Prince2 prosessimainen projektinjohto.”
Kouluttaja: Wakaru Oy
Koulutus: PRINCE2® Foundation

Miltä tuntui saada paikka Suomi100tonnia –penkille?

”Tuli oikein hyvä fiilis. Koulutus liittyi henkilökohtaiseen vakuuttavuuteen ja vaikuttavuuteen ja samaan koulutustapahtumaan oli tullut useampi hyvä hakemus. Sain siis heti jo vakuutettua ainakin hakemusten arvioijat hakemuksellani :)”

”Kun tähän koulutukseen pääsystä tuli tieto, tuntui se tosi kivalta! En tiedä, kuinka paljon hakijoita oli, mutta voitolta mukaan pääsy tuntui.”

”Paikan saaminen koulutukseen tuntui palkitsevalta ja kannustavalta oppimaan uutta.”

”Paikan saanti oli todellakin huippujuttu. En todennäköisesti olisi päässyt muutoin osallistumaan, joten pidän saamaani oppia erittäin arvokkaana.”

”Erinomaisen hienolta! mahdollisuus jota en muutoin juuri nyt olisi saanut itseni/osaamiseni kehittämiseen.”

”Hyvältä, koska kurssilla käsiteltiin yhtä uutta taitoa, minkä näen olevan merkittävässä roolissa tulevalla urallani.”

”Tosi mukavalta, oli kuin olisi voittanut arpajaisissa 😊”

Muita terveisiä koulutuspaikan saaneilta

”Tosi kiva, että tällainen mahdollisuus järjestettiin. Kaikilla ei ole taloudellisesti mahdollista osallistua koulutuksiin, ihanaa, että saa kehittää itseäään. Hieno mahdollisuus kaikille. Oli myös helppoa esittää esimiehelle toive, että saanko osallistua koulutuksene työaikana, koska koulutuksesta itsestään ei mennyt maksuja.   Koen, että sain koulutuksesta sen mitä hainkin, kun hain mukaan koulutukseen. Eli hyviä keskustelutyökaluja suunnittelutyöhöni.”

”Kiitoksia koulutuksesta, opit menivät heti käytäntöön päivittäisessä työssä.”

”Kiitosterveiset vielä oman kurssijärjestäjäni lisäksi kaikille muillekin osallistuneille koulutusyrityksille ja Oppia.fi:lle. Omaperäinen ja kestävä idea satavuotiaan Suomen juhlistamiseen!”

 

Näyttökuva 2017-12-11 kello 10.50.23.png

Katso Oppian Uutiset youtube-kanavalta video shekin matkasta Opetushallitukseen.

Katse tulevaisuuteen päin!

Nyt itsenäisen Suomen 100-vuotissyntymäpäivää vietettyämme moni meistä siirtää katseen menneisyyteen ja historiaan.

Muistelemme, kuinka talvisodan henki yhdisti kansamme yli lähes 80 vuotta sitten. Osa muistaa, kuinka se myös parsi kansalaissodassa syntyneitä luokkaeroja umpeen. Sota osoitti, että kaikille suomalaisille oli sittenkin tärkeintä oma itsenäinen isänmaa, jonka eteen oltiin valmiita tekemään suuriakin uhrauksia.

Suuren ulkoisen vaaran uhatessa suomalaiset yhdistyivät vaikeassa tilanteessa yksimielisesti puolustamaan maataan ja sen itsenäisyyttä.

Historiamme antaa meille mahdollisuuden katsoa luottavaisesti myös tulevaisuuteen.

Oikeus oppimisen iloon kuuluu kaikille riippumatta iästä, sukupuolesta, työtehtävästä tai elämäntilanteesta. Halusimme Suomi100tonnia -kampanjan avulla muistuttaa oppimisen tärkeydestä ja samalla tuoda uuden oppimisen mahdolliseksi henkilöille, joilla ei siihen juuri nyt ollut tilaisuutta. Syystä tai toisesta.

Me Oppia-kumppanit haluamme olla mukana rakentamassa maata, jossa kaikki rakastavat oppimista. Haluamme myös omalta osaltamme juhlistaa 100-vuotisen Suomen juhlavuotta. Suomessa on hyvä oppia ja yrittää.

Satavuotiasta Suomea kunnioittaen ja luottavaisena tulevaisuuteen katsoen,
Paavo & Suomi100tonnia kumppanit

petri_vayrynen

Petri “Paavo” Väyrynen

suomi100tonnia_kouluttajakumppanit