Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Johtaminen, ketterät menetelmät, Liiketoiminnan kehittäminen, Oman osaamisen kehittäminen, Tuottavuus ja työn ilo, Työntekijäkokemus, Yleinen

Menisitkö lääkärille, joka toimii sen pohjalta, miltä hänestä tuntuu?

Faktojen maailma versus ”minä luulen tietäväni”

Luin äskettäin Hans Roslingin kirjan: ”Faktojen maailma”. Kirjan kannessa oli teksti, jonka mukaan Bill Gates on todennut, että ”Yksi tärkeimmistä kirjoista, jonka olen koskaan lukenut”.

Kirja kertoo, kuinka luulemme tietävämme, miten asiat ovat.  Luulemme, että maailma on jakaantunut rikkaisiin ja köyhiin.  Luulemme, että köyhien määrä vaan lisääntyy ja maapallon väkiluku jatkaa kasvuaan räjähdysmäisesti.  Luulemme, että luonnonkatastrofit ovat lisääntyneet ja naiset ja tytöt jäävät edelleenkin  vaille koulutusta.

Nuo luulomme ovat vääriä. Maailma on mennyt vauhdilla kohti parempaa.

Kukin voi testata oman tietämyksensä tason kirjan alussa olevilla kysymyksillä. Testin yleensä heikosta tuloksesta ei kannata huolestua. Kaikki muutkin asemasta ja koulutuksesta riippumatta ovat simpanssin tasolla. Niin olen minäkin. Se osaa arvata yhtä hyvin kuin me luulemme tietävämme.

Roslingin mukaan:

”Asiat olivat huonommin kuin muistattekaan. Iäkkäämmät ihmiset ovat vuosisatojen ajan väittäneet, että asiat oli ennen paremmin! Jostain syystä emme halua muistuttaa itseämme menneisyyden kauheuksista ja surkeuksista. Totuus löytyy hautausmailta. Suuri osa vanhoista esiin kaivetuista luista on lasten luita johtuen nälästä, taudeista ja raakuuksista.”

”Ihmisistä tuntuu siltä, että maailma ei ole muuttunut paremmaksi vaikka faktat kertovat muuta.  Kaikki ei tietenkään ole hyvin. On paljon parannettavaa koko ajan.  Mutta asiat todella ovat paremmin kuin ennen.”

Työelämässä törmään jatkuvasti tilanteisiin, joissa luullaan ja tuntuu, että asiat ovat huonosti ja ne eivät paremmaksi muutu

Toimiessani tulosvastuullisena esimiehenä ja johtajana oli melkein aina fiilis, että asiat voisivat olla paremminkin. Aina oli jonossa parantamisprojekteja ja muutostarpeita. Nyt konsultin roolissa kohtaan jatkuvasti aivan samassa tilanteessa olevia johtajia, esimiehiä, asiantuntijoita ja tekijöitä.

 • Luullaan, että muutokset ovat aina vaikeita.
 • Työntekijät luulevat, että pomot haluavat vaan kiristää työtahtia entisestään.
 • Päälliköstä tuntuu siltä, että muut työyhteisössä eivät halua muuttaa toimintaa paremmaksi
 • Työntekijät luulevat, ettei kannata ottaa esille oikeita parantamisen kohteita, kun ei mitään kuitenkaan tehdä.
 • Johtajasta tuntuu, että hän on johtamistyössään aivan yksin.
 • Työntekijöistä tuntuu, etteivät he ymmärrä johdon strategiapuheista mitään.
 • Projektipäälliköstä tuntuu, että projektiryhmä ei oikeasti kuuntele projektikokouksissa.
 • Pomosta tuntuu, ettei häntä oikeasti kuunnella.
 • Työntekijöistä tuntuu, ettei heitä kuunnella.
 • Kokouksen osanottajista tuntuu siltä, että kokous on ihan turha.
 • Päälliköistä tuntuu siltä, johto teettää turhia töitä, jotka vievät ajan varsinaisilta töiltä.
 • Johtajasta tuntuu, että on niin kiire kaiken sälän tekemisen kanssa, että varsinaiset työt jää tekemättä.
 • Työntekijät luulevat, että johtajan elämä on pelkkiä coctailkutsuja ja golfia ja vain he raatavat niska limassa.
 • Päälliköstä tuntuu, että hän laiminlyö läheisiään, kun työt ovat aina mielessä.
 • Asiakkaista tuntuu, ettei heitä kuunnella oikeasti
 • Työntekijöistä tuntuu, että kyllä ennen asiat olivat paremmin. Oli aikaa paneutua tekemään asiat kunnolla. Ja ilmapiiri oli paljon parempi.

Työpaikoilla eletään usein em. luulojen ja tuntemusten keskellä.  Toimintaa johdetaan ja työtä tehdään niiden pohjalta. Päätetään siltä pohjalta kuin luullaan asioiden olevan.  Saatetaan vielä kilpailla, kenen mielipiteen mukaan päätetään. Ilman, että kenelläkään on faktaa tiedossa siitä, miten asiat todellisuudessa ovat.

Jos toimittaisiin faktojen pohjalta, tilanne saattaisi muuttua.  Jos otettaisiin tuntemukset avoimesti esille ja keskusteltaisiin niistä, saatettaisiin huomata, että luulomme ja tuntemuksemme eivät pidä paikkaansa. Tai keskustelemalla ja jotain muuttamalla syntyisi yhteinen ymmärrys, että kannattaakin ehkä toimia toisin. Tai tekemistä systemaattisesti havainnoimalla ja mittaamalla saataisiin esille faktoja, joiden pohjalta löytyy järkevämpi tapa toimia jatkossa.

Haluatko, että sinun kohdallasi toimitaan faktojen pohjalta vai sen pohjalta kuin tuntuu?

Kun menet lääkäriin, lääkäri tutkii ja kyselee ja otetaan tarvittaessa labrakokeita ja röntgenkuvia jne. , jotta voidaan tehdä oikea diagnoosi ja sen perusteella saat oikeaa hoitoa.  Lääkäri toimii ja pyrkii toimimaan faktojen pohjalta.

Vai menisitkö ehkä lääkäriin, joka toimii sen mukaan kuinka hänestä tässä tapauksessa tuntuu…

Kummalla tavalla sinun työpaikallasi toimitaan? Faktojen pohjalta vai sen pohjalta, miltä tuntuu?

Jos haluat muuttaa työyhteisösi elämää paremmaksi, harkitse siirtymistä luulolla ja mutulla toimimisesta faktapohjaiseen ja systemaattiseen jatkuvan parantamisen toimintatapaan.  Sekä tulokset että fiilikset paranevatJ

Lisää aiheesta ilmaisessa webinaarissa ke 2.10.2019 klo 9 – 9:30:
Pöh faktoista – me toimitaan mutun tai luulon pohjalta. 

Espoossa 9.9.2019
Tapio Hirvonen
Business Excellence Finland Oy

Katso tästä kaikki kirjoittajan organisaation kurssit