Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Oman osaamisen kehittäminen

Oppijan koulu #FAIL 2 – Tarkkaavaisuus

Muistatko, kun koulussa luokallasi oli oppilas tai oppilaita, jotka eivät jaksaneet keskittyä koko oppituntia? Piti istua hiljaa ja kuunnella opettajaa. Vaikeaa oli jos oma tarkkaavaisuusjakso ei ollut juuri tuon 45 minuutin pituinen – ja harvoin se on.

Oma tarkkaavaisuusjakso on aina yksilöllinen. Yleisesti tutkimukset osoittavat, että tarkkaavaisuusjaksot ovat enemmänkin lähempänä 20 kuin 45 minuuttia. Yleisin virhe vieläkin, niin opettajilla kuin myös oppijoilla, on ylittää oma tarkkaavaisuusjakso. Kun tarkkaavaisuusjakso ylittyy, aivot väsyvät ja mitään oppimista ei tapahdu, sillä tieto ei kulje työmuistiin. Hukataan siis kaikkien resursseja. Hölmöä.

Olet varmasti itsekin kokenut tämän tilanteen esimerkiksi lukiessasi kirjaa. Huomaat lukeneesi sivun tai parikin, mutta et muista mitään.

Mitä tarkkaavaisuus on?

Voimme oppia vain sen mihin huomiomme on suunnattu. Tarkkaavaisuus on huomion suuntaamista ja sen ylläpitämistä. Kuten koulusta jo muistamme, oppimista ei tapahdu ilman tarkkaavaisuuden onnistunutta hallintaa. Tästä syystä oman tarkkaavaisuusjakson hallinta on tärkein oppimisen taito.

Osaatko sinä hallita tarkkaavaisuujaksoasi, jotta oppiminen on optimaalista? Tässä auttaa esimerkiksi Pomodoro metodi. Francesco Cirillon 1980-luvun lopulla kehittämä metodi on varsin yksinkertainen.

  1. Päätä oppimisalue (tai mikä tahansa tehtävä).
  2. Laita ajastin 25 minuuttiin (tai oman tarkkaavaisuusjaksosi mukaiseen aikarajaan).
  3. Opiskele kunnes ajastin piippaa.
  4. Merkkaa paikka muistiin mihin jäit.
  5. Pidä tauko (3-5 minuuttia). Tauon jälkeen jatka kohdasta 2.
  6. Neljän pomodoron jälkeen pidä pidempi tauko (15-30 minuuttia).

Näin saat yhteen tuntiin mahdutettua 50 oppimista ja 10 minuuttia taukoja. Vaikka tekniikka on sinänsä yksinkertainen, sen hallitseminen vaatii opettelua.

Alla linkki 2 minuutin ja 22 sekunnin videoon Pomodore tekniikasta. Kannattaa ehdottomasti katsoa.

https://cirillocompany.de/pages/pomodoro-technique#how

Näin tuhoat tarkkaavaisuutesi TOP 7

  1. Älä kirjoita mitään ylös.
    Muistiin kirjoittaminen on turhaa ajanhukkaa, kyllä tuollaiset pienet asiat nyt helposti muistaa ilmankin.
  2. Tee tehtävät meluisassa paikassa.
    On mukavaa, kun on elämää ympärillä. Hakeudu siis oppimaan paikkaan, jossa sattuu ja tapahtuu. Luurit pois päästä.
  3. Tee monta asiaa samaan aikaan.
    Moniajo on päivän sana. Tekemällä useita asioita yhtä aikaa saat päivän aikana aikaiseksi paljon enemmän kuin muut.
  4. Älä pilko asioita pienemmiksi paloiksi.
    Ei muuta kuin suu täyteen. Suurempina palasina saat hoidettua enemmän asioita. Tiedäthän tarinan kaverista, joka söi Norsun yhdellä haukkauksella.
  5. Vedä tosi pitkiä putkia.
    Mitä pidempi putki, sen enemmän saat aikaan, kun aikaa ei kulu turhaan seisoskeluun. Erityisesti koko yön kestävät työrupeamat ovat tehokkaita. Ota vaikka mallia politiikasta ja työmarkkinaneuvotteluista.
  6. Älä nuku äläkä syö. Ryyppykin auttaa.
    Nukkuminen on yliarvostettua. Aikaisin ylös ja myöhään nukkumaan on voittajan metodi. Jos tarvitsee rentoutua tai nollata, niin apu löytyy pullosta. Lasi, pari lasia tai koko pullo huiviin ja olet taas valmiina oppimaan.
  7. Älä vain vaihtele mitä teet.
    Toistoja, toistoja ja toistoja. Turha tehdä asioita eri tavoilla, kun on kerran yhden tavan oppinut. Variointi on ihmisille, jotka eivät osaa päättää.

Elämä on valintoja – valitse siis oikein! Aina voi siis oppia lisää ja oppiminen voi olla tehokasta, hauskaa ja tuloksellista. Katso Oppia.fi verkkokaupasta mitä uutta opittavaa sinulle tänään löytyisi. Oppia ikä kaikki.

petri_vayrynen

Petri “Paavo” Väyrynen

Kirjoittaja on sarjayrittäjä, joka innostuu uuden oppimisesta ja opettamisesta. Kotona, töissä ja vapaa-ajalla.