Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Yleinen

10 vinkkiä aistirajoitteisuuden huomioimiseen rekrytoinnissa ja työpaikalla

Kaksi henkilöä kättelevät toisiaan. Ohitse kävelee ihmisiä.

Miten huomioida erilaiset aistirajoitteet työelämässä niin rekrytoinnissa kuin työskentelytiloissakin? Lue alta kymmenen vinkkiä!

Viisi vinkkiä kuulovammaisuuden huomioimiseen avokonttoreissa

Kuulovammaisen tai -haasteellisen näkökulmasta avokonttorit ovat aika vaikeita paikkoja. Jos itse on avokonttorissa, on vaikea saada puheesta selvää siinä kaikessa puheensorinassa. Jos taas asioi puhelimella tai etäyhteydellä avokonttorissa olevan kanssa, voi taustahäly tehdä kokemuksesta hyvinkin väsyttävän ja ärtyisyyttä aiheuttavan.

Jos avokonttorille ei löydy vaihtoehtoa, näistä vinkeistä voisi olla apua.

1. Kaiunkaappaajat

Asenna kunnon väliseinät, jotka imevät kaikuja. Korkeuden pitäisi yltää pisimmänkin istujan pään yläpuolelle. Vaihtoehtona voi olla myös yksi tai pari erillistä puhelinkoppia, joihin voi mennä puhumaan, jos puhelimen toisessa päässä on kuulovammainen.

2. Kuulokkeet

Kunnon kuulokkeet kaikille. Ehkä sellaiset modernit vastamelukuulokkeet. Vain testaamalla selviää, mikä toimii hyvin missäkin tilassa ja kenellekin.

3. Mikrofonit

Kunnon mikrofonit kaikille. Sellaiset puomilla suun eteen tulevat, joita usein löytyy noista laatukuulokkeista. Näin ihmisen pää poistaa tehokkaasti myös sitä ääntä, joka tulee muista samassa tilassa puhuvista.

4. Rauhoitetaan muilta keskusteluilta

Muut kuin pakolliset esimerkiksi asiakkaiden kanssa käytävät keskustelut noilla kuulokemikrofoneilla kannattaa pyytää tekemään avokonttorin ulkopuolella.

5. Ystävällinen palaute

Joukossa on aina kovaäänisempiä. Heille kannattaa rohkeasti kertoa, että mikrofonia voi säätää sellaiselle herkkyydelle, että ääntä ei tarvitse korottaa vaikka keskustelun toinen osapuoli olisikin satojen kilometrien päässä.

Avokonttori saattaa säästää näennäisesti tilaa ja rahaa, mutta voi tulla todella kalliiksi työhyvinvoinnissa ja asiakastyytyväisyydessä.


Viisi vinkkiä näkövammaisten haastattelustressin vähentämiseen

Työhaastattelu saattaa jännittää etukäteen ihan ketä tahansa, mutta näkövammaiselle samat asiat voivat aiheuttaa stressiä eri syistä. Tässä muutama vinkki, joilla voit ottaa heidän huolenaiheensa huomioon.

1. Sovi haastatteluaika hyvissä ajoin

Koska näkövammainen ei välttämättä löydä itse paikalle, hän saattaa tulla paikalle taksilla tai avustajan kanssa. Avustajaa saattaa olla vaikea saada lyhyellä varoitusajalla.

2. Mene vastaan ulko-ovelle

Mikäli näkövammainen tulee ilman avustajaa, hän ei välttämättä osaa liikkua sujuvasti vieraassa ympäristössä. Mene siis häntä vastaan ulko-ovelle, esittele itsesi ja kysy, haluaako hän tulla opastukseen.

3. Anna pukeutumisvinkki

Et arvaakaan, miten jännittävää on lähteä haastatteluun, kun ei voi katsoa itseään peilistä. Ovatko sukat samaa paria, antaako asu tietyn vaikutelman tai menikö ripsari ohi. Haastattelun aikana näkövammainen ei välttämättä näe, mitä työntekijöillä tai muilla hakijoilla on päällään, joten on vaikea peilata omaa asuaan muihin. Kerro siis, että työhaastatteluun voi pukeutua rennosti tai että firmassanne käytetään aina pukua.

4. Kerro etukäteen, milloin haastattelu päättyy

Jos näkövammainen haluaa lähteä pois taksilla, hänen pitää usein tilata kyyti hyvissä ajoin. Se tarkoittaa esimerkiksi Helsingissä sitä, että taksin saa soitosta 40 minuutin päähän. Se taas tarkoittaa sitä, että hän on paikalla huomattavasti pidempään kuin ehkä olitte suunnitelleet.

5. Testaa työpaikkasi järjestelmiä apuvälineillä

Olen ollut itse useamman vuoden työpaikassa, jonka järjestelmä ei toiminut apuvälineillä. Se vaikeutti huomattavasti työtäni, joten suosittelen lämpimästi kaikkia testaamaan asian etukäteen, jos vain mahdollista. Esimerkiksi Jaws-ruudunlukuohjelmasta saa ladattua demoversion työkoneelle.


Kirjoittajat: Toni Hinkka & Heidi Torn | Kaiku ja Varjo

Ilmainen webinaaritallenne Diversiteetti palvelupolussa: Hurmaa yli miljoona asiakasta ja puoli miljoonaa työntekijää

Suomessa on 55 000 näkövammaista, 800 000 kuulovammaista, 1,3 miljoonaa yli 65-vuotiasta ja arviolta puoli miljoonaa työkykyistä ja -ikäistä aistivammaista. Suurin osa bisneksistä ei ole osannut kiinnittää heihin huomiota. Tässä on valtava kilpailuetupotentiaali.

Webinaarin asiantuntijat ovat syntymäsokea Heidi Torn ja armeijaurallaan kuulovammautunut Toni Hinkka. He kertovat, miten voit tarjota mahtavan kokemuksen tälle kohderyhmälle rekrytoinnissa, työntekijänä ja asiakkaana. He kertovat myös, miten voit välttää valtavat mainehaitat, joita voi syntyä aistivammaisten syrjinnästä.

Katso ilmainen tallenne tästä!