Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Kaukolämpö

Uudet maanalaiset teknologiat parantavat kaukoenergiaverkostojen luotettavuutta ja tehokkuutta

Vahvan alaosaamisen ja innovatiivisen kehitystyön tuloksena Vexve on lanseerannut iSENSE -tuoteperheen maanalaisten kaukoenergiaverkostojen reaaliaikaiseen monitorointiin. Elokuussa Vaasan Kaukolämpöpäivillä lanseerattu tuoteperhe koostuu kolmesta langattomasta ja omavoimaisesta monitorointiratkaisusta: iSENSE Opti reaaliaikaiseen verkostojen monitorointiin, iSENSE Pulse vuodonhavainnointiin ja iSENSE Chamber kaivojen tehokkaaseen etävalvontaan. Uudet teknologiat ovat jo käytössä ja tukevat nopeaa vuodonhavainnointia Espoossa sekä tehokasta kaukolämmönjakelua Kajaanissa.

Fortum panostaa nopeaan vuodonhavainnointiin

Fortum on puhtaan energian sähköyhtiö, joka tarjoaa ratkaisuja sähköön, lämpöön sekä jäähdytykseen. Tällä hetkellä Fortum rakentaa viiden kilometrin mittaista kaukolämmön siirtolinjaa Espoon Kivenlahdesta Puolarmetsään. Putkiyhteydellä valmistaudutaan Kivenlahteen rakennettavaan biolämpölaitokseen, joka vähentää merkittävästi Espoon hiilidioksidipäästöjä, sillä uusi biolämpölaitos käyttää polttoaineenaan puuperäisiä polttoaineita, esimerkiksi hakkuutähteitä sekä metsäteollisuuden sivutuotteita.

Uudessa siirtolinjassa on eristeensisäiset hälytysjohtimet, jotka on kytketty Vexven iSENSE Pulse -vuodonvalvontajärjestelmään. Järjestelmä mahdollistaa reaaliaikaisen vuodonhavainnoinnin ja tarkan paikallistamisen pulssimittausteknologian avulla. Vuotojen havainnointi perustuu pulssin heijastumien tulkitsemiseen ja paikallistaminen tapahtuu pulssin kulkuajan perusteella. Uudet teknologiat ovat tärkeä osa luotettavaa lämmönjakelua Espoon kaukolämpöasiakkaille myös tulevaisuudessa.

Reaaliaikaisen verkostotiedon avulla tehokkuutta ja varmuutta Kajaanissa

Loiste Lämpö Oy huolehtii Kajaanin kaupungin kaukolämmönjakelusta. Suurin osa lämmöstä tuotetaan kotimaista polttoainetta käyttävässä Kainuun Voiman (KAVO) yhteistuotantolaitoksessa Kajaanin keskustan tuntumassa. Laitokselta haaroittuva kaukolämpöverkosto vastaa 70 % Kajaanin asukkaiden lämmönjakelusta.

Yksi voimalaitokselta haarautuvista DN 200 -putkikoon linjoista on varustettu Vexven iSENSE Opti -monitorointijärjestelmällä. Sen avulla maanalaisen verkon kriittisten osien muuttuvat paine- ja lämpötilatiedot voidaan havainnoida reaaliaikaisesti. Tietojen avulla varmistetaan optimaalinen lämmönjakelu kaukolämpöasiakkaille kausivaihtelun ja muuttuvien vuorokauden aikojen mukaisesti. Tulevina vuosina monitorointia on tarkoitus laajentaa myös muihin voimalaitokselta lähteviin kriittisiin haaroihin.

Tule kuuntelemaan myyntialuejohtaja Maria Kallin puheenvuoroa Vexven älykkäistä monitorointiratkaisuista Kaukolämpö 2019 –tapahtumaan 22.11. klo 13.40 saliin 2.

Lisätietoja: Maria Kalli
Myyntialuejohtaja, Pohjoismaat
maria.kalli@vexve.com / +358 50 3791 730