Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Tuottavuus ja työn ilo

Työstressi kuriin – työkaluja tehokkaaseen tekemiseen

Aina emme voi kaikkiin stressaaviin asioihin vaikuttaa. Tosiasia on, että lähes jokainen kokee työstressiä joskus. Hyvää ajankäyttöön liittyvää stressiä on sellainen sopiva paine, jonka melko moni tunnustaa toisinaan tarvitsevansa, jotta saa asiat tehdyksi. Huonoa stressiä on taas sellainen, joka on jatkuvaa ahdistusta. Liiallinen stressi nakertaa pitkään jatkuessaan terveyttä ja itseluottamusta.

Hyvä olisi, jos pääsääntöisesti olisi tunne, että kaikilla asioilla on aikansa ja paikkansa ja oleminen on rentoa, vaikka tekemistä olisikin paljon. Suuren työmäärän keskellä tärkeitä kysymyksiä ovat mm: millä onnistumistani mitataan, paljonko kyseisiin asioihin ollaan valmiita tai on mahdollista panostaa ja mistä luovutaan ainakin osaksi aikaa. Usein arkea helpottaa, kun valinnat on aidosti keskusteltu ja kaikki asianosaiset ovat yhtä mieltä siitä, mitä ollaan sovittu.

Työnilo helpottaa ja tehostaa työntekoa monin eri tavoin. Kun työssään kokee iloa, tulkitsee ihmisten sanomisia ja työpaikan tapahtumia valoisasti. Oman työn tarkastelussa näkee enemmän mahdollista ja yhteistyö toisten kanssa on sujuvaa.

Tärkeää on muistaa huolehtia palautumisesta. Työhön liittyvä kiireen tunne, priorisoinnin haasteet ja tunne siitä, että asiat eivät ole hallinnassa, vaikuttavat helposti kaikille elämämme osa-alueille. Jos tiedät, mitä haasteita omassa ajankäytössäsi ja työtavoissasi on ja osaat toimia tehokkaasti silloin, kun on työn aika, tekemättömät työt eivät vapaa-ajallakaan paina mieltä. Oppimalla tekemään oikeita asioita oikeaan aikaan luot vahvan perustan tehokkuudelle. Työpäivien jatkuva venyttäminen ei ole pidemmän päälle hyvä idea.

Tehokkuuteen vaikuttaa moni asia ja erittäin hyviä työkaluja tehokkaaseen tekemiseen ja ajanhallintaan on paljon. Niitä kannattaa pysähtyä opettelemaan. Tärkeintä on, että voisit tehdä työtäsi rennolla otteella ja hyvillä mielin.

Seuraava Luotaimen Henkilökohtainen tehokkuus -valmennus pidetään Tampereella 19.3. Haluaisitko sinä lähteä valmennukseen mukaan? Valmentajana toimii loistava ratkaisukeskeinen valmentaja ja työnohjaaja Tuula Kiuru-Ahvonen. Valmennuksessa saat myös oman Henkilökohtainen tehokkuus® -profiilisi, joka auttaa sinua tiedostamaan oman ajankäyttösi avainalueet.

Rentoa työpäivää!

Kirjoittaja Pia Vilanen on Luotain Consulting Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja. Pia on erittäin kokenut ratkaisukeskeinen työnohjaaja STOry / Coach ja  johdon työnohjaaja Master-CSLE®,mindfulness -ohjaaja sekä työyhteisö- ja esimiesvalmentaja. Pia on kehittänyt erilaisia valmennusohjelmia, mm. Arvostava työyhteisö- ja Arvostava esimiesvalmennukset ja esim. valmentavan johtamisen ydintaidot mittaria yhdessä positiivisen psykologian ammattilaisten kanssa.