Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

ketterät menetelmät

Scrum Master – unohdettu voimavara?

Melkein kaikissa organisaatioissa missä on Scrum-malli käytössä, on myös määritelty kuka on Scrum Master. Scrum Master onkin tärkeässä roolissa ketterälle tiimille – hyvä Scrum Master vaikuttaa tiimin joka seremonian ja kokouksen onnistumiseen, sekä fasilitoimalla kokouksia hyvin ja myös varmistamalla sen, että kokouksiin tullaan tarpeeksi hyvin valmistautuneena. Monesti onkin niin että Scrum Masterin tärkeimpinä taitoina nähdään varsinaisen Scrum-idean ymmärtämisen lisäksi juuri kokoustaidot.

Ajattele Scrum Masteriutta laajemmin

Kokoustaitoja ja Scrumin osaamista ei kannata väheksyä – niillä on suuri merkitys siihen, miten hyvin Scrum Masterin roolissa pärjää. Me Contribytellä kuitenkin ajattelimme, että Scrum Masterissa on paljon muutakin potentiaalia. Nostetaan tähän kolme tärkeintä:

  1. Drive for Quality – tähdätään laatuun
  2. Team Spirit – tiimin henki ja hyvinvointi
  3. Scrum Master as Team Coach – Scrum Master tiimin valmentajana

Tähdätään laatuun

Scrum itsessään ei oikeastaan ota kantaa siihen, miten tiimi tekee hyvää laatua. Scrum on varsin yleispätevä toimintamalli, se kelpaa melkein mihin vain missä priorisointi on mahdollista tehdä niin että minimissään noin viikon rauhoitusaika sprintiksi on mahdollista. Scrumista puuttuu kuitenkin hyvät tekemisen tavat. Yleensä tiimin pitääkin ottaa mallia vaikka Extreme Programmingin työskentelytavoista. Scrumin ideologian mukaisesti tiimin pitäisi itse pystyä määrittelemään hyvään laatuun johtavat toimintatavat.

Scrum Masterin rooli tässä onkin se, että varmistetaan että tiimi miettii ja tietoisesti päättää mitä hyvään laatuun johtavia työtapoja ja työkaluja päätetään käyttää. Näitä voidaan käydä, vaikka retrospektiiveissä läpi, ja ne pitäisi myös kirjata Definition of Doneen.

Tiimihenki

Team Spriritillä on valtava vaikutus siihen miten hauska on tulla töihin, miten luoviin ratkaisuihin tiimi pääsee ja loppujen lopuksi siihen, miten hyviä tuloksia tiimi voi saavuttaa. Se vaikuttaa myös siihen miten suuri vaihtuvuus tiimissä on. Heikon tiimihengen tiimeissä voi olla, että ihmiset katsovat koko ajan ulospäin – ruoho näyttää olevan aidan toisella puolella vihreämpää.

Tiimihengen ylläpito ei ole pelkästään Scrum Masterin vastuulla. Tiimi voi aivan hyvin itse piristää itseään! Mutta jos tiimihengessä on toivomisen varaa, olisi Scrum Masterin vastuulla alkaa tehdä asialle jotain. Hän voi itse järjestää tapahtumia tai yhdessä tekemistä, joka piristää tiimiä, tai sitten hän voi ehdottaa sitä joko tiimille yhteisesti tai jollekin tiimin jäsenelle. Tai ottaa asian aiheeksi johonkin retrospektiivein.

Tiimihenkeen vaikuttaa myös valtavasti se miten hyvä Scrum tiimin ja Product Ownerin suhde on, ja miten paljon tiimi ja tiimin jäsenet saavat kiitosta ja palkitsevia kommentteja ja palautetta työnsä jäljestä. Scrum Masterille kuuluu myös Product Ownerin ja myös organisaation muiden tahojen coachaaminen siihen, että tiimille annetaan sille kuuluva kiitos. Tämä parantaa fiilistä ja ohjaa tekemistä.

Scrum Master valmentajana

Kolmantena, jo Scrum Guidekin sanoo että Scrum Master on valmentaja; sekä tiimille, Product Ownerille, että muulle organisaatiolle. Scrum Guide tosin rajaa, että valmentajan rooli jäisi pelkästään Scrumin käyttöön. Meistä Contribytellä tuntuu, että tämä on vähän turha rajaus. Jos ajattelee referenssiä urheiluun, se on kuin vaikka jääkiekkojoukkueen valmentajalle olisi sanottu, että keskityt vaan pelaamiseen. Et välitä siitä minkälainen fiilis pukuhuoneessa on tai onko pelaajien välillä konflikteja.

Meidän mielestä Scrum Masterin olisi hyvä olla tiimin valmentaja, ja on turha rajata tätä valmennusta pelkästään vaikka Scrum Guiden sisältöön. Jos on valmentaja, sitten on tavoitteena parantaa tiimin suoritustasoa. Ja se taas voi tarkoittaa monia asioita.

Ensinnäkin valmentajan pitää ymmärtää olevansa valmentaja, ja uskoa siihen, että tiimi voi parantaa. Valmennus voi pitää sisällään varsinaisen scrum-osaamisen kasvattamisen lisäksi vaikka konfliktien ratkaisua, oppimisen nopeutusta tai järjestelmällisyyttä työtapoihin.

Webinaari

Pidämme aiheesta webinaarin torstaina 24.1. kello 9:00 – 9:45. Tule kuuntelemaan! Tarjolle tulee myös jälkitallenne. Lisätietoa: https://www.oppia.fi/webinars/wcsm1

Maailmanluokan osaajaksi (varoitus – mainoksenpoikasta pukkaa)

Tämän takia me laajensimme Contribytellä koulutustarjontaamme Scrum Mastereille. Olemme luoneet uuden koulutusratkaisun “World Class Scrum Master“, joka koostuu kahdesta yhden päivän moduulista. Moduulissa 1 käydään läpi, miten scrumin seremonioita voi tehostaa ja miten tiimin kokoukset voi fasilitoida mahdollisimman hyvin. Lisäksi modulissa 1 käydään läpi tiimin kommunikaatiota muutenkin ja tarjotaan työkaluja ja toimintatapoja kommunikaation ja laadun parantamiseen.

Modulissa kaksi keskitytään siihen, miten Scrum Master voi nostaa omaa osaamistasoaan tiimin valmentajana, ja miten hän voi parantaa tiimin yhteishenkeä.

Avoimet toteutukset kursseista löytyy oppia.fi

Moduuli 1: Kokousten ja kommunikaation parantaminen ja laatuun tähtääminen
Moduuli 2: Valmennus ja tiimihenki

Kursseille voi ilmoittautua erikseen, ei ole pakko käydä moduulia 1 ennen moduulia kaksi.

Tammikuun kampanja!

Nyt tarjoamme rajoitetun määrän kampanja-alennuksia näille kursseille. Koodilla “WCSM20” saa 200 Euron alennuksen kummastakin kurssimodulista. Alennuskampanjapaketteja on vain rajoitettu määrä ja tarjous on voimassa vain tammikuun ajan.

kiiskinen

Arto Kiiskinen

Kirjoittaja on toiminut tuotekehityksen erilaisissa projektijohto-, tuotepäällikkö, product owner ja scrum master tehtävissä vuodesta 1997. Kokemusta on kertynyt myös testauksesta, asiakastuesta, ongelmanratkaisusta ja deploymenteista. Kouluttajaksi Arto siirtyi vuonna 2017 Contribytelle.