Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Kokonaisarkkitehtuuri

Kokonaisarkkitehtuurivälineen hankinta edessä, mitä tehdä?

Kokonaisarkkitehtuurivälineen valintaa voi lähestyä monella tavalla. Perinteisellä vaatimusmäärittelyllä voi kerätä organisaation tarpeet. Riskinä on se, että vaatimuslistasta tulee hyvin pitkä ja oleellisia vaatimuksia ei osata esittää, jos kokonaisarkkitehtuurivälineestä ei ole aikaisempaa kokemusta.

Usein selaillaan myös nettiä, josko sieltä löytyisi valmiita arvioita tai vaatimuslistoja. Gartnerin vertailut luetaan yleensä huolellisesti. Valitettavasti niissä pärjäävät parhaiten välineet, jotka ovat laajimpia ja joissa on eniten ominaisuuksia. Käytännössä siis myös hinnakkaimpia.

Välinetoimittajat tulevat mielellään demoamaan välineitään. Voit olla varma, että silloin esitellään nimenomaan ne parhaat puolet ja käyttö näyttää hyvinkin sujuvalta, onhan myynnin tuessa mukana kokenut välineen käyttäjä-ässä.

Oman väen koekäyttö taas vie yllättävän paljon työaikaa ja itse asiassa testaa lähinnä sitä, mikä on välineen käytön ensivaikutelma. Ensivaikutelma kertoo jotain, mutta ei sitä, missä tilanteessa ollaan vaikkapa parin vuoden kuluttua, kun käyttäjien vaatimustaso on kasvanut.

Julkissektorin hankinnat ovat taas oma lukunsa, kaikki vaatimukset pitäisi osata asettaa etukäteen. Jos vaatimuksissa on tulkinnanvaraa, voi huomata, että kaikki ovat vastanneet ”kyllä kaikkeen” ja ainoaksi valintaperusteeksi jää hinta.

Kuten edellä kuvatusta huomaa, on eri valintatavoissa omat haasteensa. Prosessista tulee työläs ja ajaudutaan tavalla tai toisella huonoon vaihtoehtoon. Oleellista olisi tiivistää omat vaatimukset oleellisiin ja pysyä riittävän karkealla tasolla, jotta vaatimuslistasta ei tule aivan hillitön. Lisäksi pitäisi saada omiin tarkoituksiin riittävä väline, ei suinkaan maailman parasta, ja vieläpä älylliseen hintaan.

Käytännön vinkkejä siihen, miten saat tilanteen ratkeamaan, kuulet Coalan maksuttomassa webinaarissa Kokonaisarkkitehtuurivälineen valinta 7.9. klo 9-10 ja kurssilla 29.9.2017 Helsingissä.

Anna_Aaltonen

Anna Aaltonen

Kirjoittaja on erittäin kokenut kokonaisarkkitehti, jonka välineosaaminen on aivan omaa luokkaansa. Anna on käyttänyt lukuisia välineitä (BiZZdesign, Sparx, ARIS, QPR, Mega) sekä ollut käyttöönottamassa ja käyttämässä niitä eri organisaatioissa. Myös ympäristöissä, joissa välinettä on käytetty useita vuosia, sillä totuus valkenee yleensä parin vuoden kohdalla. Lisää tietoa Coalasta ja Annasta www.coala.fi