Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Projekti- ja portfoliojohtaminen

Onnistuimmeko nyt, entä ensi kerralla?

Tuoreen Axeloksen tekemän tutkimuksen mukaan liki puolet projektipäälliköistä, jotka eivät projekteja toteuttaessaan tutustu aiemmin tehtyihin projekteihin, epäonnistuvat omissaan. Ja projektipäälliköthän eivät halua epäonnistua, kirjoittaa Ana Bertacchini blogissaan.

”Learn from experience” on yksi PRINCE2 –viitekehyksen seitsemästä periaatteesta. Vuosien kouluttajakokemukseni myötä olen vakuuttunut siitä, että tämän periaatteen eli saatujen kokemusten ja oppien hyödyntämisen tulisi olla olennainen osa projektia. Mutta miksi se hyödyntäminen jää niin usein tekemättä? Usein syyksi tarjotaan kiirettä tai projektien erilaisuutta.

Useimmissa projekteissa loppuraportti kyllä laaditaan ja siellä on oma kappaleensa ”Opit ja kokemukset” tai vastaavaa. Mutta mitä sen jälkeen, jäävätkö opit sinne? On hyvin tärkeää yhdessä projektiryhmän kanssa käydä läpi onnistumiset ja myös epäonnistumiset. Vanha totuushan on, että virheiden tekeminen on sallittua ja omista virheistä oppii myös parhaiten. Virheet eivät saisi olla jotain, mikä vähin äänin lakaistaan maton alle. Jos osaamme hyödyntää omia ja muiden kokemuksia, voimme välttyä turhilta epäonnistumisilta tulevaisuudessa ja myöskin onnistua positiivisten oppien kautta vastaisuudessakin.

Kaikkien projektissa mukana olevien tulisi kerätä ja jakaa näitä kokemuksia eikä odottaa, että joku muu tekisi sen. Tällainen toimintamalli harvoin syntyy itsestään, mutta se on johdettavissa ja opeteltavissa. Lopputuloksena ei ole uusi tai uudistettu raportti, vaan uusi tapa hyödyntää ja jakaa kerättyä tietoa.

Juttelin jokin aika sitten erään kokeneen projektipäällikön kanssa ja hän kertoi AINA aloittavansa uuden projektin käymällä läpi edellisten projektien oppeja ja kokemuksia, niin hyvässä kuin pahassakin. Joskus tähän menee tunti, joskus päivä, mutta tämä projektikonkari vakuutti sen maksavan itsensä takaisin. Toinen asia, mitä hän korosti, oli kokemusten jakaminen jo projektin aikana kaikilla projektin tasoilla sekä hänen toimintaympäristössään projektitoimiston kautta.

”Learn from experience” –periaate on yhä tallella uudistuneessa PRINCE2:ssa. Tule kuuntelemaan 1.9. webinaariin, mikä on muuttunut ja mikä on ennallaan PRINCE2:n 2017-uudistuksessa.

Kirjoittaja Tarja Isosaari toimii Wakaru Oy:n vanhempana konsulttina. Hän on työskennellyt projektijohtamisen parissa yli 25 vuotta ja on yksi harvoista sertifioiduista Suomen PRINCE2 -kouluttajista. 

Lisää tästä ja muista mielenkiintoisista aiheista: oppia.fi / koulutukset / projekti- ja portfoliojohtaminen

Näyttökuva 2017-08-16 kello 15.16.25