Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

ketterät menetelmät

AGILE17 – ketteryyden ytimessä

Toukokuun 31.päivä Helsingin Messukeskuksen auditorioon kerääntyi noin 90 hengen joukko ketterien menetelmien hyödyntämisestä kiinnostuneita ja niiden parissa jo tiiviisti työskenteleviä. Joukko oli saapunut Wakarun ja CGI:n yhteistyössä järjestämään AGILE17 seminaariin, joka järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Viime syksynä Wakarun pitämiin DevOps-webinaareihin tullut yleisöryntäys oli selvä merkki siitä, että ketterien menetelmien ympärille kaivattiin tapahtuma, joka mahdollistaisi avoimen keskustelun ja kokemusten jakamisen. Monipuolinen seminaariohjelma oli selvästi herättänyt alan ihmisissä kiinnostusta.

Näyttökuva 2017-06-08 kello 13.33.11

Ketteryydellä on monet kasvot: tarvitaan kokeilukulttuuria, tiimitason ketteryyttä, ketterää johtamista ja kaiken kukkuraksi toimivat sopimusmallit. AGILE17 seminaari keskittyi Lean/Agile periaatteiden toteuttamiseen liiketoiminnan kehittämisessä eri näkökulmista. Puhujiksi oli pyydetty kahdeksaa työssään ketteriä menetelmiä hyödyntävää eri osa-alueisiin keskittyvää asiantuntijaa.

Päivän avasi tapahtuman kansainvälinen vahvistus Darren Wilmshurst (Director and Head of Consulting, Radtac Ltd). Inspiroivassa esityksessään ”Reaching the SAFe Tipping point” Darren kuvaili nelivuotista matkaansa aina pienestä Agile-tiimistä 80 hengen SAFe-tiimin julkaisuun. Päivän parhaaksi arvioidussa puheenvuorossa Darren käsitteli myös yleisesti Iso-Britannian SAFe-markkinoiden kehittymistä vuodesta 2013 tähän päivään.

Darrenin jälkeen lauteille hyppäsi nuoresta iästään huolimatta erittäin kokenut Toivo Vaje (Team Lead, Elisa Oyj), jonka esityksen ytimessä oli Agile viitekehyksen tarpeellisuus. Maailmassa on globaali pula ohjelmistoalan ammattilaisista ja parhaat tekijät viedään käsistä. Toivo kertoi esityksessään, miten Elisa ITBU:ssa herättiin tähän tosiasiaan ja lähdettiin kehittämään omaa uniikkia ketterää tuotantomallia, joka soveltuisi räätälöityyn ohjelmistokehitykseen ja ylläpitoon.

Näyttökuva 2017-06-08 kello 13.37.17

Sopimusoikeuteen ja riidanratkaisuun erikoistuneen Pekka Raatikaisen (Partner, HPP Attorneys) esityksessä pureuduttiin ongelmakohtiin ketterän kehityksen ohjelmistokehityksessä. Ohjelmistoalan monitoiminainen Maaret Pyhäjärvi (Lead Quality Engineer, F-Secure) puolestaan tarjoili mielenkiintoisia näkökulmia Modern Agileen ja ketteryyden uusiin periaatteisiin.

Auditorion tiivis tunnelma mahdollisti hyvin keskustelevan ilmapiirin ja yleisö esitti aktiivisesti kysymyksiä puhujille. Esitysten välisillä kahvitauoilla keskustelu kävi myös vilkkaana ja tapahtumakumppani PraqmatIQin ständillä riitti kävijöitä. Lounaan jälkeen päivä jatkui Risto Reinikaisen (Head of Lean-Agile Center of Excellence, Telia Finland) johdolla. Risto kertoi kaksi vuotta sitten aloitetusta SAFen toimintamallin mukaisesta implementoinnista Telialla ja prosessin aikana kohdatuista haasteista.

Muun muassa YLEä ja Nordea ketteröitymään luotsannut Antti Kirjavainen (Co-founder, collaboration Gardener, Flowa) oli seuraavana esiintymisvuorossa. Antti havainnollisti, kuinka ketterä johtaminen eroaa perinteisistä johtamisen malleista. Käytännönläheisessä esityksessä oli esimerkkejä firmoista ympäri maailmaa. Antin esityksen jälkeen kuultiin vielä Nokia Networksin datakeskuksesta Tampereella. Jari Uusinoka (Project Manager) sekä Jukka Raivio (Operational Development Manager) kertoivat, mistä kaikki lähti liikkeelle, miten innovaatiot syntyivät matkan varrella ja mikä on tämän päivän tilanne. Yksityiskohtainen esitys kuvasi, miten tuotekehitystiimien tehokkuus on kasvanut ja miten ”vihreä” datakeskus saatiin rakennettua.

Näyttökuva 2017-06-08 kello 13.34.46

Päivän päätti Jukka Märijärvi (CEO, Landon Oy) esityksellään sisäisistä startupeista. Jukka on toinen alan klassikkokirjan ”Ohjelmistotuotanto” kirjoittajista. Hän kertoi maailmalla suurta suosiota nauttivasta toimintamallista, joka istuu poikkeuksellisen hyvin myös Agileen. Esitys valotti, miten startupeilta saadut toimintamallit auttavat isoja organisaatioita vaikeuksissaan tuottaa uusia innovaatioita. Jos aihe jäi kiehtomaan, Jukan Need4Speed-ohjelmassa tehdyn kirjan ”Cookbook on Successful Internal Startups” voit ladata maksutta Oppimisen verkkokaupasta.

Seminaarin päätteeksi kippisteltiin alkavan kesän kunniaksi. Päivään olivat erittäin tyytyväisiä niin vieraat, puhujat, kumppani kuin järjestäjät. Ilmassa on lupausta AGILE18 seminaarista ensi keväänä! Sitä odotellessa kannattaa ehdottomasti tutustua maksuttomiin webinaareihin sekä ketterien menetelmien koulutustarjontaan.

wakaru_events_logo