Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Johtaminen, Projekti- ja portfoliojohtaminen

PRINCE2:2017 on täällä tänään

Picture: Axelos

Kuten ehkä joku lukijoistamme jo tietääkin, uusi päivitys PRINCE2:een julkistettiin 18.5.2017. Edellinen päivityshän julkaistiin kesäkuussa 2009. Tovi on siis vierähtänyt, mutta onhan toki jotain tapahtunut myös tässä välillä, PRINCE2 Agile tuotiin markkinoille pari vuotta sitten. Lisää tukevaa materiaalia on odotettavissa lähitulevaisuudessa, ainakin Directing Successful Project with PRINCE2 –käsikirja päivitetään. Tämän erityisesti ohjausryhmille suunnattu materiaali päivittynee vuoden loppuun mennessä.

Tämä tänään julkistettu päivitys ei pakota mihinkään muutoksiin projektikäytännöissä. Vanhoja koeteltuja tapoja voi siis huoletta jatkaa. Tutustuminen tähän kuitenkin kannattaa, sillä se antaa lisää vinkkejä ja mahdollisuuksia niin projektipäälliköille kuin organisaatioillekin, kun halutaan kehittää projektinhallintaa yksittäisessä projektissa ja/tai organisaatiotasoisissa malleissa. Axelos Ltd:n sivuilta saat maistiaiset tästä uutuudesta eli voit ladata sieltä kuvauksen käsikirjasta ja luvun 4, jossa kerrotaan erityisesti, mitä voidaan räätälöidä ja mitä ei pitäisi räätälöidä. Mitä organisaation on huomioitava, jos haluavat PRINCE2:n projektinhallintamallinsa perustaksi jne.

Periaatteet, teemat ja prosessit säilyvät ennallaan. Pientä hienosäätöä on tehty, erityisesti teemojen ja periaatteiden välistä suhdetta on selkiytetty. Tietysti muutamaa termiä on hieman muutettu. Lisää ohjeistusta on tehty räätälöintiin ja se on upotettu kutakin teemaa käsittelevään lukuun. Räätälöinnin merkitystä halutaan tietoisesti korostaa ja tuoda se esille ehdottomana vahvuutena. Kirjassa on lukuisia esimerkkejä erilaisista projektiympäristöistä ja usein viitataan myös PRINCE2 Agileen, mukana on siis ketteryyttä tämän päivän vaatimusten mukaisesti. 

Sertifioinnit säilyvät ennallaan: PRINCE2 Foundation ja Practitioner muodostavat edelleen perussertifioinnit. Suoritettua Foundation-tason sertifikaattia ei tarvitse uusia. Practitioner-sertifiointi on ollut voimassa tähän asti viisi vuotta, mutta nyt sen voimassaoloaika lyhenee kolmeen vuoteen. Tentteihin tulee pieniä muutoksia mm. Practitionerin kysymystyyppeihin. Viralliset tenttikuvaukset julkistetaan kesäkuun aikana. Niistä siis lisää tuonnempana, kuten myös koulutuksista.

Kirjoittaja Tarja Isosaari kouluttaa PRINCE2 Foundation ja Practitioner -kursseja ympäri Suomen. Ennen kesää ehdit vielä hankkia sertifikaatin:
12.-13.6. PRINCE2 Foundation (Helsinki)

tarja_isosaari_200x200Kirjoittaja toimii Wakaru Oy:n vanhempana konsulttina. Hän on työskennellyt projektijohtamisen parissa yli 25 vuotta ja on yksi harvoista sertifioiduista Suomen PRINCE2 -kouluttajista. 

Lisää tästä ja muista mielenkiintoisista aiheista: oppia.fi / koulutukset / projekti- ja portfoliojohtaminen

Kysymyksiä kouluttajalle? Laita viestiä: tarja.isosaari@wakaru.fi