Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Projekti- ja portfoliojohtaminen, Prosessipäivät 2017

Rehellisyys projektin perii

Valtakunnassa kaikki hyvin. Prosessit on dokumentoitu ja niiden mukaan eletään. Järjestelmissä oleva data on aika hyvällä tolalla, se nimittäin siivottiin pari vuotta sitten.

Olen kuullut tämän mantran eri variaation usein vain törmätäkseni myöhemmin karuun todellisuuteen. Törmäykseen on toki oppinut jo varautumaan. Mantraa hoetaan usein IdM-järjestelmäprojektin määrittelyvaiheessa konsultin kartoittaessa nykytilaa. On erittäin hyvä, jos prosessit on dokumentoitu ja ainakin teoriassa dokumentaatio ohjaa tekemistä, mutta kokemuksesta tiedän, että aina on tapoja ohittaa prosessia. Tapoja, jotka aiheuttavat juuri niitä ongelmallisia poikkeuksia esim. käyttäjätunnuksen luontisääntöihin.

Datan laatu ei myöskään ole asia, joka korjaantuu vuosihuollon tyylisillä toimenpiteillä. Olen saanut mielenkiintoisia vastauksia kysyessäni mitä se laadukas data oikein on? Mitä on laatu? Oman tulkintani mukaan datan laatu on jatkuvaa vaatimusten täyttämistä. Eli ensin pitää olla ne vaatimukset, joita syystä tai toisesta ei sitten olekaan dokumentoitu.

Oman toiminnan objektiivinen tarkastelu ja myös ongelmakohtien tunnistaminen on kriittistä onnistuneen projektin kannalta. Mahdolliset kuonat tulee silmille ylittyneinä työtunteina ja kustannuksina kyllä myöhemmin, ellei niitä ole tunnistettu riittävän varhaisessa vaiheessa. IdM-projektit ovat yllättävän monitahoisia ja prosessimielessä kompleksisia, vaikka alkuun ne näyttävät yksinkertaisilta järjestelmäprojekteilta.

Tästä syystä projektin alkuvaiheessa kannattaa käyttää aikaa asioiden penkomiseen ja kriittiseen tarkasteluun yhdessä ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Myös ne dokumentoidut toimintamallit kannattaa laittaa kriittisen tarkastelun alle ja olla valmis muuttamaan niitä tarvittaessa.

Me Intragenilla olemme kehittäneet oman metodimme projektien alkuvaiheen määrittelyihin, jonka avulla pyritään näkemään sen kaunistelun lävitse sekä keräämään keskeinen informaatio projektin jatkon arviointia varten. Metodi on yhdistelmä parhaita käytäntöjä ja raakaa kokemusta, sillä olemme toteuttaneet n. 60 IdM-järjestelmäprojektia Euroopassa.

Vanha sanonta ”projektit voitetaan tai hävitään alussa” pitää paikkansa. Me haluamme aina voittaa. Tule juttelemaan Prosessipäivien aikana aiheesta tai sen vierestä ja toisena päivänä kannattaa osallistua aihetta käsitteleviin työpajoihimme. Tervetuloa mukaan!

kalle_niemi

Kalle Niemi

Kirjoittaja on työskennellyt Identiteetin- ja pääsynhallinnan parissa yli 4 vuotta ja IT:n ja Datan hallinnan parissa yli 10 vuotta auttaen lukuisia asiakasorganisaatioita ymmärtämään mistä ihmeestä tässä kaikessa on kyse. Tällä hetkellä Kalle työskentelee Intragenilla Identiteetin- ja pääsynhallinnan konsulttina.

Intragen on yksi vuoden 2017 Prosessipäivien kumppaneista! Bongaa kaverit paikan päältä tai sovi tapaaminen jo etukäteen.