Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Prosessipäivät 2017

Suomen mitatuin mies

Pekko Vehviläinen on Suomen mitatuin mies ja Suomen johtava asiantuntija digitaalisen terveyden sektorilla. Pekko on biohakkeri, joka on tutkinut omakohtaisesti terveysteknologiaa jo yli 20 vuotta. Pekolla tekniikan tohtorin arvo analytiikasta ja useita patentteja mobiiliteknologiasta. Oppia.fi haastatteli toukokuun Prosessipäivillä lavalle nousevaa Vehviläistä.

OPPIA.fi: Mitä on biohakkerointi?

Pekko Vehviläinen: Biohakkerointi tarkoittaa itsensä mittaamista, optimointia, kiinnittämistä huomiota ruokavalioon, liikuntaan ja lepoon. Itse käytän aktiivisesti yli 30 mittalaitetta ja sensoria.

OPPIA.fi: Mitä merkitystä datan keräämisellä on kansanterveydelle?

PV: Meillä puhutaan paljon hyvinvoinnista ja hyvinvointiyhteiskunnasta ja niihin liittyvistä palveluista ja kustannuksista. Pahoinvointi maksaa meille vuosittain yli 41 Mrd. Tästä suurin osa 18 Mrd euroa kuluu ennenaikaiseen eläköitymiseen. Vuosittain ennenaikaiselle eläkkeelle jää yli 18.000 henkilöä. Suurimpia ennenaikaisen eläköitymisen syitä ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sekä mielenterveys. Näihin voidaan vaikuttaa kaikista tehokkaimmin ennakoivalla hyvinvoinnilla ja terveydellä. Ennakointiin tarvitaan myös dataa.

OPPIA.fi: Miltä näyttää tulevaisuuden terveydenhuolto?

PV: Ennakoiva hyvinvointi ja terveys on kuuma peruna tällä hetkellä. Pelkkä aktiivisuusmittari tai hyvinvointiluento ei riitä ihmisten elintapatottumusten muuttamiseen. Olemme lapsesta lähtien oppineet syömään ja liikkumaan tietyllä tavalla. Näihin liittyvät tottumukset ja muistot vaikuttavat meidän päivittäiseen käyttäytymisen. Näiden tapojen muuttaminen on haasteellista. Sen vuoksi tiedon ja mittareiden lisäksi tarvitaan pitkäkestoista valmennusta. Tulevaisuuden terveydenhuollossa yhdistyy lähilääkäri ja valmentaja. Lääkäri tuntee potilaan taustan ja tavoitteet. Valmentaja taas nimenomaan auttaa tavoitteisiin pääsemisessä.

OPPIA.fi: Mitä asioita käsittelet puheenvuorossasi Prosessipäivillä 2017?

PV: Puhun samoista teemoista. Tulevaisuudesta, mittaamisesta ja datan hyödyntämisestä. Tule kuulemaan esitys niin tiedät lisää!

Prosessipäivät 2017 Helsingin Messukeskuksessa 10.-11.5. Tutustu ohjelmaan ja katso seminaaripaketit täältä!

Katso Speakers Forumin haastatteluvideo Pekosta täältä!