Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

IT-palvelujohtaminen

Tavoitteena ISO/IEC 20 000 -sertifikaatti?

Suomessa on kehitetty IT-palvelunhallintaa systemaattisemmin reilut 15 vuotta. Hankkeet ovat keskittyneet ITILin ja prosessikehityksen ympärille sekä niitä tukevien palvelunhallinnan työkalujen käyttöönottoon. Monessa tapauksessa kehitystyö on jämähtänyt perusprosessien käsittelyyn ja kehitykseen, eikä uutta askelta ole välttämättä otettu.

ITIL on oikein toteutettuna auttanut useita organisaatioita laadun kehityksessä ja vienyt toimintaa parempaan suuntaan palvelunhallinnassa. Kuitenkin varsinkin monessa IT-palveluliiketoimintaa tekevässä organisaatioissa olisi jo aika siirtyä eteenpäin kohti vielä systemaattisempaa toimintaa.

Järkevä jatkokehityslinja näissä tapauksissa on ISO 20000-sertifiointi, varsinkin jos prosessien kypsyystaso on jo korkealla aikaisemman kehitystyön johdosta. Usein harppaus kohti ISO 20000-sertifikaattia ei ole lainkaan niin suuri, kuin siitä yleisesti kuvitellaan.

Muistan, kun jo noin kymmenen vuotta sitten puhuttiin, että ISO 20000 on ”tulossa” ja ”iso osa alan organisaatioista tulee sertifioimaan itsensä”. Kuitenkin tätä kirjoittaessa Suomessa on vain 9 organisaatiota, jotka ovat saavuttaneet ISO/IEC 20000-sertifikaatin.

Kiinnostusta sertifiointia kohtaan on nostanut viime aikoina se, että ISO 20000 on alkanut näkyä IT-alan suurissa tarjouskilpailuissa joko vaatimuksena tai laatupisteitä tuovana tekijänä. Tämä on kallistanut vaakakupin monessa tapauksessa sertifioidulle toimittajalle. Liiketoiminnallisessa mielessä tämä tarkoittaa usein kymmeniä miljoonia euroja.

IT-palveluliiketoiminnassa on todella kova kilpailu ja marginaalit toimittajien välillä ovat pieniä. Siksi onkin välillä hämmästyttävää, kun selkeitä kilpailuetuja tuovia menetelmiä ei kehitetä organisaatioiden toimintaan.

Liiketoiminnan näkökulmasta asia on hyvinkin selkeä ja hyödyt tulevat laadukkaamman IT-toiminnan kautta. Voittajia ovat paitsi asiakkaat, myös oman organisaation johto, työntekijät ja sidosryhmät.

Olisiko sinunkin jo aika ottaa seuraava askel?

Katso maksuttomasti jälkitallenne kirjoittaman pitämästä webinaarista: ISO/IEC 20000 tavoitteena ja kehityksen karttana ja tule haastamaan häntä paikan päälle koulutukseen. Katso seuraava ISO 20.000:2011 kurssin toteutus täältä!

jaakko_marin

Jaakko Marin

Kirjoittaja on JSM Consultingin pääkouluttaja ja ensisijainen konsultti, jolla on monipuolinen palvelujohtamisen osaaminen ja käytännön näkemys organisaatioiden kehittämisestä parhaiden käytäntöjen avulla. Jaakko tunnetaan myös innostavana valmentajana, joka on tähän mennessä valmentanut ja kouluttanut jo yli 1300 IT-alan ammattilaista parhaiden käytäntöjen ja prosessiviitekehysten maailmaan. Hän on yksi Suomen laajimmin sertifioiduista IT-palvelujohtamisen osaajista.

 

JSM Consulting on yksi yli 50:stä Oppia.fi –  Oppimisen verkkokaupan kouluttajakumppaneista. Tutustu JSM Consultingin kurssitarjontaan täältä!