Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Projektipäivät

Ajatuksia johtamisesta

Johda ensin itseäsi, jotta voit johtaa muita 

Työurani aikana olen kerännyt pieneen punaiseen vihkoon ajatuksia johtamisesta. Olen pitänyt nuo ajatukset itselläni ohjenuorana monissa eri elämän tilanteissa. Yhden tärkeimmistä ohjeista olen kirjoittanut tuohon punaiseen vihkoon jo yli 20 vuotta sitten ja se kuuluu näin: ”Johda ensin itseäsi, jotta voit johtaa muita.”

Johtaakseen itseään täytyy ensin oppia tuntemaan itseään. Itsensä johtaminen ei ole helppo tehtävä. Jokainen meistä tietää, miten kiva olisi siirtyä tylsän homman parista mielekkäämpään tai siirtää epämiellyttävältä tuntuva kohtaaminen myöhempään. Aika usein sitä siirtää sen vaikean asian sivuun, kunnes se lopulta kuitenkin on edessä. Itsensä johtaminen on kurinalaista hommaa, pitää sinnikkäästi patistella itseään kohti epämukavuusalueita. Palkinto kuitenkin on mahtava, kun saa sen ikävän mieltä vaivanneen asian tai tylsältä tuntuneen tehtävän hoidettua.

Ihmisiä johtamalla myös asiat johtuvat

Toinen tärkeä ohjenuoristani liittyy muiden johtamiseen. Punaisessa vihossani se on kirjoitettu muotoon ”Ihmisiä johtamalla myös asiat johtuvat.” 

Perinteisesti johtaminen on jaettu asiajohtamiseen ja ihmisten johtamiseen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ilman ihmisiä asiat ja tehtävät eivät edisty eikä toimintaprosesseja viedä läpi. Ihan turha on johtaa asioita, jos ei ole ihmisiä niitä tekemässä. Ihmiset ovatkin aina olleet minulle se ykkönen.

Tunteet pelissä

Tulevaisuuden keskeisimpiä taitoja työelämässä ovat tunnetaidot. Tunnetaitoihin kuuluu omien tunteiden ilmaisu ja säätely, tarpeiden tunnistaminen ja itsensä arvostus. Täytyy siis ensin tuntea itsensä, jotta voi hyvin johtaa muita, kohdata heitä empaattisesti ja luoda hyvää tunneilmastoa. Toki ei pidä erehtyä ajattelemaan, että tunneilmaston luonti olisi vain ”joidenkin johtajien” tehtävä, se kun on jokaisen vastuulla. Tunneilmastoon kannattaa vahvasti panostaa, koska se tutkitusti vaikuttaa merkittävästi työstä suoriutumiseen ja kykyyn ratkaista ongelmia.

Olen ollut onnekas, että olen saanut työurani aikana työskennellä tunneilmastoltaan hyvissä työyhteisöissä. Näissä yhteisöissä merkitykselliset hetket ovat jättäneet minuun jäljet, jotka ovat kulkeneet mukanani ja vaikuttaneet valintoihini. Näihin merkityksellisiin hetkiin ovat aina liittyneet tunteet. Mieleenpainuvimmat työurani projektit ovat olleet sellaisia, joissa on laitettu likoon kaikki osaaminen ja vähän enemmänkin, iloittu ja joskus itkettykin, nautittu matkasta ja juhlittu saavutuksia. En siis voi väittää, etteivätkö tunteet olisi olleet pelissä.

Graniitti Services on Projektipäivien kumppani. Tule mukaan Projektipäiville 25.-26.10.2022 Helsingin Messukeskukseen!