Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Projektipäivät

Parempaa bisnestä kolmiloikalla: digiloikka, kestävyysloikka ja inhimillisyysloikka

Mikä yhdistää digiä, kestävyyttä ja inhimillisyyttä? Ne ovat hyväksi ihmiselle, ympäristölle ja myös liiketoiminnalle. Meillä Keto Softwaressa Suomen innovatiivisimmat asiakasyrityksemme, kuten Kone, OP, Valmet, Metso:Outotec ja Walki investoivat voimakkaasti kahteen ensimmäiseen. Seuraava loikka on tulossa.

Digiin ei ole mitään muuta lisättävää kuin lisää panoksia, tuotosten mittaamista ja niistä oppimista. Kuinka moni organisaatio mittaa kehitystoiminnan tuottoa tai johtaa kehitysinvestointeja keskeisillä mittareilla? Oman kokemukseni mukaan hyvin harva. Digiprojektit saavuttavat vain harvoin tavoitteensa, jos niitä nyt edes sitten mitenkään mittaroidaan. Ja se mitä ei mitata, ei voi johtaa. Ja eihän mittarina ole pelkästään kovia lukuja vaan myös pehmeämpiä arvoja. Digiloikan kanssa suosittelen välittömästä läpinäkyvyyteen ja KPI:lla (OKR tms.) johtamiseen.

Kestävyysloikka onkin sitten jo astetta haastavampi. Viherpesu ei enää toimi ja osakkeenomistajille ei voi pelkillä pehmeillä arvoilla perustella kestävyysloikan ottamista. Pitää olla myös kylmää faktaa siitä, että kestävän kehityksen menetelmillä rakennetaan kannattavaa bisnestä. En ole löytänyt tilastoa, mutta veikkaanpa, että kestävyysprojektien tuotto on merkittävästi korkeampi kuin puhtaiden digiprojektien. Yritykset, jotka ovat tämän oivaltaneet, ovat Suomen menestyksellisimpiä ja samalla myös kannattavimpia firmoja. Eli sinne vaan täysillä, muistaen taas investointien läpinäkyvyys ja mitattavuus. Vain näin syntyy oppiva organisaatio.

Väitän, että seuraava loikka on ihmimillisyysloikka. Emme ole robotteja, olkaamme siis ihan vaan ihmisiä. Ihmiset haluavat aidosti työskennellä ilmapiirissä, joka kohtelee meitä ihmisinä. Joku on keksinyt yrityksille kauan sitten maailman käytetyimmän vakiosloganin: meillä ihmiset ovat tärkein voimavaramme. Voi kunpa edes joku firma edes yrittäisi aidosti. Sen avulla otetaan sitten se oikea kilpailuetu: paras tiimi voittaa aina. Parhaat tiimit kehittävät parhaat koneet, pelit, teknologiat ja bisnekset. Monimutkaisessa maailmassa yksinkertainen on kaunista.

Veijo Hytti
toimitusjohtaja
Keto Softwarehttps://ketosoftware.com/Keto Software on Projektipäivien kumppani. Tule mukaan Projektipäiville 25.-26.10.2022 Helsingin Messukeskukseen!