Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

3PMO, Yleinen

Kuinka muutan työtapaani?

Jokainen meistä voi varmuudella muuttaa vain yhtä ihmistä, itseään. Eikä sekään ole helppoa.

Tässä kirjoituksessa referoin Michael Bungay Stanierin kirjaa “The Coaching Habit”, siinä on mielestäni oivallisesti koottu resepti oman toiminnan muuttamiseksi.

The Coaching Habit -kirjan pääaihe on opettaa lukija tekemään enemmän relevantteja kysymyksiä ja neuvomaan muita vähemmän. Sivutuotteena löysin kuitenkin kiinnostavan reseptin omien työtapojen muuttamiseksi, jotka itse ainakin tunnistan niistä harvoista kerroista, kun olen tapojani muuttanut.

Tuottaaksesi itsellesi uuden tavan toimia tarvitset viisi oleellista komponenttia: Syyn, liipasimen, mikrotavan, tehokasta harjoittelua ja suunnitelman.

Syy

Muuttaaksesi jotain niin tuttua ja vaivatonta kuin nykyinen toimintatapasi, Sinulla on oltava selkeä syy muutokseen. Vaikka tuntuukin, että olisi hyvä miettiä omaa onnistumisen tunnetta, tutkimukset osoittavat, että siitä ei ole hyötyä. Leo Babauta Zen Habits: Mastering the Art of Change esittää mainion keinon; Tee lupaus jollekin toiselle. Älä mieti mitä muutos merkitsee sinulle, vaan ajattele mitä se merkitsee henkilölle, joka on sinulle merkityksellinen. Leo itse lopetti tupakanpolton kun hänen tyttärensä syntyi.

Liipaisin

Jos et tunnista mikä käynnistää vanhan toimintatavan, et pysty muuttamaan tapaasi, koska ajaudut siihen kuin varkain. Mitä paremmin pystyt ymmärtämään tilanteita ja olosuhteita joissa epätoivottu toiminta käynnistyy, sitä varmennin muutos onnistuu.

Mikrotapa

Muuta toimintaasi erittäin pienin muutoksin. B.J.Foggin (tinyhabits.com) mukaan yli minuutin kestävät muutokset eivät kestä. Pienistä tavoista kasvaa suuria, joten määrittele uusi tapa huolellisesti ja pidä huolta, ettei se vaadi liian pitkää suoritusaikaa.

Harjoittele, harjoittele, harjoittele

Et voi osata mitään, mitä et ole harjoitellut. Syväharjoittelun kolme komponenttia ovat

Harjoittele osissa (esim. jos harjoittelet golf swingiä, aloita pelkästä back swingistä)
Toisto, toisto, toisto…Tee nopeasti, hitaasti, kaikilla eri tavoilla jotka tulevat mieleen.
Juhli onnistumista. Kun asiat ryhtyvät sujumaan, juhli sitä tai palkitse itsesi onnistumisesta

Suunnittele etukäteen epäonnistumisesi

Jokainen epäonnistuu ja uuden tavan opettelussa erityisesti on odotettavissa kompurointia. Siksi kannattaa etukäteen miettiä kuinka epäonnistumiset käsitellään ja kuinka niiden määrä vähenee ajan mukana.

Jos haluat tutustua blogissa mainittuihin henkilöihin, lataa maksuton, lyhyt eKirja osoitteesta: http://www.boxofcrayons.biz/coaching-gurus/

Juuso Äikäs