Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

ohjelmistokehitys

Koodari palvelujen maailmassa

Moderni ohjelmistokehitys on yhä enemmän palvelutuotantoa traditionaalisen softakehityksen tilalta. Nykyaikainen koodari osaa myös itse softan kehittämisen lisäksi kokonaisuudet, joista digitaaliset palvelut muodostuvat. Asiakkaat ovat tulleet yhtä tietoisemmiksi eikä vanhat totuudet pidä enää paikkaansa. Nykyään koodarilta kysytään koko ohjelmointistackin osaamista. Pitää hallita sekä front-end, että back-end ohjelmointi ja mielellään ymmärtää myös tietokannoista, arkkitehtuurista sekä pilvipalveluista. Front-end tekniikoista Opiframen full stack kehittäjä kurssilla opiskellaan sekä Angulareja, että Reactia. Back-end vaihtoehtoina ovat NodeJS (MEAN tai MERN) sekä JavaEE/Spring. Myös Microsoftin back-end on mahdollinen.

Webin tulevaisuuteen liittyvät oleellisesti web componentit. Tulevien devaajien tulee myös ymmärtää näiden rooli sekä osata teknologiat, joilla näitä komponentteja voidaan luoda ja käyttää. Jo nykyään REST-rajapinnat sekä json ovat sellaista teknologiaa, joka tulee hallita. Palveluorientoitunut arkkitehtuuri tai nykyään mikropalvelut ovat nykyään oletus, kun palveluja kehitetään. Myös palvelut, joissa osana palvelua on fyysinen laite, kuten aktiivisuusrannekkeet, lisääntyvät. Esineiden internet ja Big data vaativat myös webkehittäjiltä enemmän ja laajempaa osaamista. Kerätyn tiedon esittäminen käyttäjälle järkevässä muodossa sekä laitteiden hallinnan helppous pilvipalvelujen kautta ovat vain eräitä haasteita, joita full stack kehittäjille tulee.

Sosiaalinen media ja sen hyödyntäminen ovat myös osa full stack kehittäjän osaamisarsenaalia. Facebook, Twitter, Instagram sekä muut tarjoavat rajapintoja sekä tunnistautumiseen, että palvelujen hyödyntämiseen ilmaiseksi. Näiden rajapintojen tunteminen nykyään on lähes välttämätöntä. Myös käyttäjänhallinnan voi osin ulkoistaa näille palveluille, jos omassa palvelussa ei ole välttämätöntä tunnistatua vahvasti. Useat pilvipalvelut sekä sosiaaliset mediat tarjoavat monetisaatiotapoja joko mainosten tai sisäisen digitaalisen kaupan kautta. App storet ja vastaavat sekä mobiilissa että pilvipalveluissa ovat käytettävissä ja niiden tunteminen on tärkeää. Maailmat myös lähestyvät toisiaan. Aiemmin raudan lähellä toimineen sulautetun laitteen kehittäjän ei juurikaan tarvinnut ymmärtää suurempaa kokonaisuutta. Samoin webkehittäjien ei tarvinnut ymmärtää sulautetusta kehityksestä mitään. Nyt sulautettujen laitteiden keräämää tietoa tulee pystyä hallitsemaan webkäyttöliittymien kautta, joten ainakin jonkinlainen ymmärrys myös tästä toisesta maailmasta on syytä hallita, jos aikoo toimia full stack kehittäjänä. Yhä suurempien kokonaisuuksien hallinta on päivän sana. Samalla nämä kokonaisuudet koostuvat löyhistä liitoksista, joten rajapintojen määrittelyn tärkeys korostuu.

Kaikkea tätä on tarjolla meillä Opiframella full stack developer -kursseilla. Tervetuloa mukaan oppimaan modernia webkehitystä.

erno_hentonen

Erno Hentonen

Kirjoittaja on 40-vuotias on elämäntapakoodari, joka aloitti ohjelmoinnin 80-luvulla C64:n basicilla tekemällä näpytyspelejä. Sen jälkeen tie on kulkenut Linuxin systeemiohjelmoinnin ja ajurikehityksen kautta OpenGL välipysäyksen läpi suoraan full stack kehityksen ihmemaailmaan. Suosikkeina NodeJS ja Spring Boot.