Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

3PMO

Projektin lopettamisen viisi tärkeintä syytä

Kuvittele se epätoivo, kun projekti, jonka laitat alulle suurin toivein ja uhrauksin, epäonnistuu täysin. Niin surullista kuin se onkin, monissa projekteissa merkkejä ei huomata ajoissa, mikä johtaa ajan tuhlaamiseen sekä turhiin ponnisteluihin. Epäonnistuminen on myös suuri isku projektipäällikölle, ja lisäksi se horjuttaa kaikkien projektissa mukana olevien tiimin jäsenten itseluottamusta.

Usein tiimin jäsenet voivat kuitenkin huomata merkkejä siitä, että kaikki ei ole kunnossa, ja projekti ei välttämättä ole menossa suunnitelmien mukaan. Joskus merkit ovat selkeitä, mutta toisinaan ne voivat olla hankalampia nähdä. Joka tapauksessa, on olemassa muutamia asioita, jotka projektista riippumatta viestivät selkeästi, että projektin päättäminen on tiimin ja yrityksen etujen mukaista. Tässä on lueteltu viisi hälytysmerkkiä, joita kannattaa varoa:

1. Projektin budjetti paisuu yli sietokyvyn

Arvioi projektin kokonaiskustannukset suunnitteluvaiheessa. Muutamien tuhansien eurojen erot ovat vielä hallittavissa, mutta kun lukemat menevät reilusti yli alkuperäisen arvion, on parempi lopettaa projekti heti aloitusvaiheessa.

2. Projekti ei tue yrityksen tavoitteita

Kuten sanotaan, ”mikään muu ei ole pysyvää kuin muutos”. Yrityksen sisällä saattaa tapahtua merkittäviä muutoksia, kuten fuusio tai yrityskauppa, jolloin yrityksen tavoitteet muuttuvat. Tällöin on hyvä tarkastella yrityksen projekteja ja lopettaa päällekkäiset tai yrityksen tavoitteita tukemattomat projektit. Yleensäkin, mikäli projekti ei sovi yhteen yrityksen strategisen suunnitelman kanssa, sille ei kannata antaa vihreää valoa.

3. Projektista tulee hallitsematon

Kun operaatioista tulee hallitsemattomia tai kun vahinkoja ei enää ole mahdollista korjata, tiedät, että on aika lopettaa projekti.

4. Resurssipula

Yritykset toteuttavat useita projekteja samanaikaisesti. On kuitenkin joitain projekteja, jotka vaativat enemmän aikaa, energiaa ja resursseja. Jos jokin tietty projekti estää sinua jakamasta tarvittavia resursseja suurempaan ja tärkeämpään projektiin, on parempi päästää irti tästä pienemmästä projektista.

5. Testausprosessin epäonnistuminen

On surullista nähdä, kun projekti epäonnistuu testauksen aikana. Jos tiimin jäsenet tekivät parhaansa, mutta projekti ei onnistunut, projektin päättäminen on järkevin valinta. Muuten tulette käyttämään energian ja resurssit projektiin turhaan uudelleen.

Thinking Portofolio

Lähde: