Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Projektipäivät

Projektipäällikön metataidot – avaimet onnistuneeseen yhteistyöhön

Projekteihin osallistuu usein sidosryhmiä, joiden kokemustausta projektityöstä vaihtelee. Nopeasti muuttuvissa toimintaympäristöissä projektien vetäjiltä vaaditaan muun muassa monipuolisia johtamistaitoja, kykyä havainnoida erilaisia signaaleja ja tarvittaessa muuttaa toimintatapoja ketterästi.

Mitä metataidoilla tarkoitetaan?

Metataidot eivät ole suoraan sidottuja tiettyyn tehtävään, ammattiin tai aihealueeseen, vaan ne ovat yleisiä, siirrettäviä taitoja. Ne tukevat muiden taitojen oppimista, soveltamista ja kehittämistä. Ne auttavat hallitsemaan monimutkaisia tilanteita, oppimaan uutta ja mukautumaan muuttuviin olosuhteisiin.

Metataidot ovat eräänlaisia “taitojen taustalla vaikuttavia taitoja”, jotka tekevät mahdolliseksi muiden taitojen käytön ja kehittämisen. Niitä ovat esimerkiksi oppimiskyky ja oman oppimisen johtaminen, kriittinen ajattelu sekä itsereflektio eli toimijuuden kanssa käsi kädessä kulkeva toiminnan analysointi. Myös sopeutumiskyky, tunneälykkyys, ajanhallinnan ja priorisoinnin taito, yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, luovuus ja resilienssi eli kyky palautua vastoinkäymisistä voidaan nähdä metataitoina.

Miksi metataidot ovat tärkeitä projektipäällikön työssä?

Monet näistä taidoista ovat suorastaan välttämättömiä projektipäälliköille. Projektit harvoin etenevät täysin suunnitelmien mukaisesti, ja muutokset ovat väistämättömiä. Projektipäällikkö kohtaa usein monimutkaisia päätöksentekotilanteita, joissa on punnittava eri vaihtoehtoja ja tehtävä ratkaisuja rajallisella tiedolla. Projektipäällikön on kommunikoitava tehokkaasti useiden sidosryhmien, kuten asiakkaiden, tiimin, johdon ja toimittajien kanssa.

Projektipäällikkö joutuu hallitsemaan useita tehtäviä samanaikaisesti ja varmistamaan, että tärkeimmät tehtävät saadaan ajoissa valmiiksi. Hän kohtaa usein tiukkoja aikatauluja, ristiriitaisia vaatimuksia ja odottamattomia ongelmia. Projektipäälliköltä odotetaan kykyä löytää luovia ratkaisuja haastaviin tilanteisiin.

Onko metataitojen tärkeys pelkkää puhetta?

Projektipäälliköiltä odotettavia taitoja on selvitetty useaan otteeseen noin viiden viime vuoden aikana. Konsultointiyritys KPMGn ja IPMAn yhdessä laatimassa The Future of Project Management Global Outlook -selvityksessä (2019) todennettiin muutosjohtamis- ja yhteistyötaitojen keskeinen rooli. IPMAn ajatuspaperi Project Manager 2.0 lisää tärkeisiin taitoihin sosiaalisen median taidot, dataohjautuvan lähestymistavan ja tekoälyn hyödyntämisen.

Project Management Instituten Pulse of the Profession -selvitys taas nosti etunenään projektipäällikön jatkuvan uteliaisuuden, ainakin teknologian luomien mahdollisuuksien osalta. PM Groupin PM Trends for 2021 puolestaan korostaa viestinnän kasvavaa roolia ja sen integrointia projektisuunnitelmiin. Ennen kaikkea tällaiset havainnot tukevat sitä, minkä arkitodellisuudessa voi nähdä. Viimein ymmärrämme, että projektit ovat ihmisten välistä yhteistoimintaa monimutkaisessa ekosysteemissä ja sellaisena sitä pitää johtaa.

Mitä hyötyjä niiden kehittämisestä on?

Metataitojen avulla projektipäällikkö voi sujuvoittaa projektien läpivientiä, onnistua laadukkaassa ja yhtenäisessä johtamisessa, sekä tehostaa projekteissa toimivien tahojen yhteistyötä. Myös päätöksenteko ja projektien resursointi kehittyvät.

Ellet ole koskaan joutunut pohtimaan omaa jaksamistasi, et välttämättä tunnista uupumisen merkkejä myöskään projektiryhmässä – mikä olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää ja kuuluu entistä enemmän myös projektipäällikön tontille.

Osaamispoluista vauhtia osaamisen kehittämiseen

Wakarussa olemme rakentaneet osaamispolun sekä ProjektiMestari-moduulit metataitojen ja roolikohtaisten kompetenssien pohjalle. Osaamispolkumme noudattelevat SFIA-osaamisviitekehystä (Skills Framework for the Information Age), jossa taidot on sijoiteltu eri tasoille. Valmennuksista hyötyvät sekä aloittelijat että kokeneet projektikonkarit. Useinhan nuoret projektiosaajat saavat aloittaa yrityksen ”suoraviivaisista projekteista”, haastavimpiin hankkeisiin urapolulla päästään senioriroolin kuten projektijohtajan tehtävän kautta.

Menetelmät valitaan myös tarpeen mukaan. Käytännönläheisissä valmennuksissamme aikaansaadaan heti konkreettisia tuloksia. Simulaatioillamme harjoittelet käytännön tilanteita todenmukaisessa ympäristössä. Sertifiointiin tähtäävät valmennukset puolestaan tarjoavat kansainvälisesti tunnustetun tutkinnon, jolla on sekä itseisarvoa että työmarkkina-arvoa. Tarjoamme myös laajan kirjon eLearning-ratkaisuja ajasta ja paikasta riippumattomaan oppimiseen. Tarvittaessa eri projektirooleissa toimivat saavat henkilökohtausta sparrausta koulutetun coachin ohjauksessa.

Kirjoittaja

Aaro Ollikainen, Executive Consultant, Wakaru, on sertifioitu projektipäällikkö (PRINCE2 Practitioner, IPMA C, PMP, PRINCE2 Agile) ja projektijohtamisen valmentaja. Aarolla on yli 20 vuoden kokemus liikkeenjohdon konsultoinnista ja yrityskohtaisista valmennuksista. Hän on työskennellyt esimerkiksi ICT-, infrastruktuuritoimitus-, lääke- ja asiantuntijapalvelualan yritysten sekä julkisen sektorin organisaatioiden kanssa. Aaro tunnetaan taitavana valmentajana ja coachina, joka saa aikaan konkreettisia tuloksia valmennettaviensa toiminnassa.

Osaamistalo Wakaru on Projektipäivien tapahtumakumppani. Ilmoittaudu mukaan Projektipäivät -tapahtumaan Helsingin Messukeskukseen 21.–22.10.2025!