Vuoden 2024 teema Projektipäivillä on “Muutoksen vuoksi!”. Teknologialla on usein keskeinen rooli muutoshankkeissa, mutta onnistunut muutos keskittyy ennen kaikkea ihmisten ohjaamiseen ja tukemiseen lähtötilanteesta kohti asetettuja tavoitteita. Teknologia on vain työkalu, joka palvelee suurempaa päämäärää: ihmisten motivointia, sitouttamista ja kehittämistä muutosprosessin aikana.
Tästä syystä tavoitejohtamisen periaatteet on tärkeää integroida muutoksen johtamiseen. Tavoitejohtamisen menetelmä OKR (Objectives and Key Results) tarjoaa tehokkaita keinoja varmistaa, että kaikki organisaation jäsenet ovat linjassa muutoksen kanssa ja ymmärtävät roolinsa muutoksessa.
OKR-menetelmällä määritellään selkeitä, mitattavia tavoitteita (Objectives) ja konkreettisia avaintuloksia (Key Results), jotka ohjaavat toimintaa ja tukevat muutoksen onnistumista.
Varaa maksuton OKR-sparrausaika Projektipäivillä!
Tarjoamme ilmaista asiantuntija-apua OKR-mallin käyttöönottoon ja kehittämiseen, sekä tähän liittyvään muutosjohtamiseen. Olemme paikan päällä Projektipäivillä 17.-18.9.2024 Messukeskuksessa, Helsingissä. Tarjoamme rajallisen määrän sparrausaikoja Taskmillin OKR-klinikassa.
Varaa aikasi täältä.
Organisaatio muutoksessa
Muutosjohtaminen on yksi organisaatioiden suurista haasteista. Onnistuneeseen muutoksen läpivientiin tarvitaan selkeästi määritelty suunta, sitoutunut henkilöstö ja jatkuvaa viestintää. Muutostilanteissa saattaa tavoitteet hämärtyä, prioriteetit vaihtua ja henkilöstön motivaatio laskea. Näissä tilanteissa OKR-malli tarjoaa rakenteen joka tuo selkeyttä ja suuntaa muutosprosessiin.
OKR-mallin rooli muutosjohtamisessa
Fokus ja priorisointi
Muutostilanteissa organisaatioiden on usein vaikea pitää kiinni alkuperäisistä suunnitelmista, ja projektit saattavat jäädä kesken tai menettää merkityksensä.
OKR auttaa organisaatioita keskittämään voimavaransa ja huomionsa niihin tavoitteisiin, jotka ovat aidosti tärkeitä muutoksen kannalta. Kun avaintulokset ovat selkeästi määriteltyjä, tiimit tietävät mihin heidän tulee keskittyä. Selkeä suunta ja fokus vähentää epäselvyyksiä ja tehostaa resurssien käyttöä.
Selkeys ja viestintä
Muutosten aikana viestinnän rooli korostuu entisestään. Jos tavoitteet ja odotukset eivät ole kaikille selviä, voi syntyä epävarmuutta ja väärinkäsityksiä. OKR-mallin avulla organisaatio voi parantaa viestintää ja luoda yhteisen kielen, jota kaikki ymmärtävät.
Kun tavoitteet ja avaintulokset ovat selkeästi määriteltyjä ja läpinäkyviä, jokainen tiimin jäsen tietää mihin suuntaan organisaatio on menossa ja mikä heidän oma roolinsa on siinä. Tämä vähentää epävarmuutta ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Sitoutuminen ja motivaatio
Yksi muutosjohtamisen suurista haasteista on saada työntekijät sitoutumaan uuteen suuntaan. OKR-mallin avulla organisaatio luo yhteistyössä selkeitä, mitattavia tavoitteita, jotka ovat motivoivia ja merkityksellisiä kaikille.
Työntekijöiden sitoutuminen ja motivaatio muutokseen kasvaa, kun kaikki näkevät heidän oman työnsä vaikutuksen reaaliajassa organisaation tavoitteisiin sekä miten onnistumista arvioidaan.
OKR-malli ei ainoastaan auta organisaatioita määrittämään suuntaa ja tavoitteita muutoksen keskellä, vaan se myös tukee jatkuvaa viestintää, selkeyttää prioriteetteja ja sitouttaa työntekijät. Tämä tekee siitä korvaamattoman työkalun muutosjohtamisen onnistumisessa.
Taskmill tarjoaa OKR-mallin käyttöönoton tukea
Taskmill tarjoaa kattavia OKR-tavoitejohtamisen palveluita, jotka varmistavat organisaatiosi tavoitteiden saavuttamisen ja ihmisten sitouttamisen muutokseen. Autamme määrittämään ja seuraamaan selkeitä ja mitattavia tavoitteita samalla, kun tiimien itseohjautuvuus säilyy. Asiantuntijamme pitää huolen siitä, että strateginen suunta pysyy kirkkaana ja ymmärrys tavoitejohtamisesta lisääntyy.
Lue lisää OKR-mallin käyttöönotosta
Valmennamme organisaatiosi OKR-mallin perusteisiin ja autamme viemään teorian käytäntöön. Tule OKR-valmennukseemme oppimaan lisää mallista, joka ohjaa fokusoimaan ja jolla organisaatiot ovat päässeet moninkertaisiin tuloksiin.
Valmennuksen jälkeen
- tiedät, mikä OKR-malli on ja miten se tukee organisaatiota strategian ketterässä toteuttamisessa. Tiedät myös mitä OKR-malli ei ole.
- OKR-mallin keskeiset käsitteet: tavoitteet, avaintulokset ja tehtävät. Käymme läpi teorian tavoitteiden ja avaintulosten takana ja harjoittelemme inspiroivien ja ymmärrettävien tavoitteiden asettamista sekä mittavien avaintulosten määrittämistä.
- OKR-suunnittelun rytmi ja seuranta. Tutustumme siihen, minkälainen on OKR-mallin rytmi ja miten tavoitteiden sekä avaintulosten toteutumista seurataan.
- OKR-mallin tyypilliset sudenkuopat ja niiden välttäminen. Käymme läpi yleisimmät mallin käyttöönottoa vaikeuttavat sudenkuopat ja vaaranpaikat.
- OKR-mallin supervoimat ja niiden vaikutus organisaatioon. Pureudumme siihen, mitä OKR-malli vaatii organisaatiolta, mitä malli antaa organisaatiolle ja miten malli voi muuttaa organisaatiota.
Lue yhteistyöstämme Eckerö Linen kanssa.
Taskmill on Projektipäivien tapahtumakumppani. Ilmoittaudu mukaan Projektipäivät -tapahtumaan Helsingin Messukeskukseen 17.–18.9.2024!