Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

3PMO, Yleinen

Tarina: mitä yhteistä on ohjelmistohankinnalla ja kenkäkaapilla?

Uuden ohjelmiston hankinta on iso investointi yritykselle ja se herättää usein hyvin monenlaisia tuntemuksia ja ajatuksia. Osa on varmasti innoissaan, osa luultavasti skeptisiä ja osa ehkä jopa peloissaan. Usein ilmoille kajahtaa myös lausahdus ”ei taas uutta työkalua”. Haluaisimme tarinan muodossa tarjota mahdollisuutta luoda erilainen ajatusmaailma, kun joko itsellesi tai kollegallesi tulee joku ei-niin-positiivinen tunne uuden ohjelmistohankinnan yhteydessä. Haluaisimme kertoa tarinan kengistä. Jokaisella on kotonaan kengät, uskallamme väittää, että useampi kuin yksi pari.

Kuvittele, että sinulla on vain yksi kenkäpari. Olet päättänyt järkisyihin vedoten, että se riittää, sillä eihän sinulla ole tarvetta kuin yhdelle parille kävelykenkiä. Erityisesti yhtä paria hankkiessa kannattaa varmistaa, että laatu on korkea ja kengät tuntuvat sopivan täydellisesti omiin jalkoihin. Onnistuneesta ostosta huolimatta saatat huomata, että muutaman käyttöpäivän jälkeen jalat väsyvät ja kaipaavat myös toista kenkäparia vaihtelun vuoksi. Jos voisi hieman vaihdella kenkiä, niin jalat pysyisivät virkeinä ja terveinä. Jos uusien kenkien osalta ostos ei osunutkaan nappiin ja olet hankkinut huonolaatuiset kengät, niin kannattaa suunnata nopeinta reittiä suoraan apteekkiin ja hakea iso paketti rakkolaastareita, että selviydyt edes jotenkin ilman pahempia vahinkoja.

”Ajatus yhdestä kenkäparista voi tuntua järkevältä ja näppärältä, mutta niiden sovittaminen eri tilaisuuksiin käytännössä voi olla ajateltua hankalampaa.”

Yhdet kengät eivät siis riitä. Huomaat, että tarvitset ainakin toiset kävelykengät. Samalla tulet huomanneeksi, että kävelykengillä on hieman hankalaa käydä juoksulenkillä ja juhliin tarvitsisi hieman tyylikkäämmät kengät. Tarpeita kartoittaen ja hyvän taustatyön jälkeen sinulle alkaa muodostua laadukas ja monipuolinen kenkäkaappi, josta löytyy aina sopiva pari jokaiseen tilaisuuteen ja tarpeeseen. Siitäpä vasta hyvä mieli tulee ja jalat kiittävät!

On kuitenkin olemassa suuri riski, että kenkäkaappiin eksyy huonojakin ratkaisuja, kuten esimerkiksi heräteostoksia, epämukavia tai huonolaatuisia kenkiä. Joskus sitä erehtyy, mutta virheistä voi oppia ja huonoista valinnoista päästä eroon. Onnistuneen hankinnan takana on usein tunnistettu käyttötarve, vaihtoehtojen kartoitus ja testaaminen sekä myyjän konsultointi. Ei kun kenkäostoksille!

Lähde: