Ammattilaiselta ammattilaiselle - Tarinoita yli 200 kouluttajakumppanin verkostolta

Johtaminen

Arvostava esimies rakentaa yhdessä tekemisen kulttuuria joka päivä

Helsingin Sanomissa käytiin syyskuussa 2016 keskustelua työhyvinvoinnista – lähinnä siitä näkökulmasta, paljonko työpahoinvointi tulee yhteiskunnalle maksamaan. Summat ovat vaihdelleet, mutta on puhuttu kymmenistä miljardeista euroista vuositasolla.

Työpahoinvoinnin euromääräisten summien lisäksi kyse on erityisesti käänteisestä asiasta eli työhyvinvoinnista – siitä, miten ihmiset voivat, jaksavat, innostuvat ja tekevät työnsä ja siitä, miten paljon tuottavampaa hyvällä mielellä tehty työ on.

Työn tekemisen tarkoitus on tehdä työtä, työhön ei lähtökohtaisesti mennä viihtymään vaan tekemään työtä mutta työstä saa nauttia ja työssä saa tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksi. Useimmiten työtä tehdään yhdessä, vain jokunen prosentti työtätekevistä ihmisistä työskentelee yksin – voimme siis puhua kanssakäymisen työkulttuurista.

Millä tavalla rakennamme yhdessä tekemisen työkulttuuria ja mitä sitten, kun hankaluuksia, ristiriitoja tai väärin ymmärryksiä tulee ja tapahtuu? Haasteellisissakin tilanteissa on mukana aina myös mahdollisuus päästä eteenpäin kohti parempaa lopputulosta.

Ennakointi, yhteiset pelisäännöt, ripeä puuttuminen ja ratkaisukeskeinen rakentava palaute, ovat esimiehen avaintaitoja. Arvostava ote hankalissa tilanteissa avaa näkökulmia ja helpottaa ratkaisun löytämistä. Kiitos ja onnistumisten huomaaminen ja sen ääneen sanominen kantaa eteenpäin.

Arjen onnistumisia ja työn tekemisen kulttuuria rakennetaan joka päivä, pienin askelin. Korjataan mitä korjattavaa on, vahvistetaan niitä asioita ja tapoja, jotka ovat toimivia ja joiden koetaan olevan kunnossa.

Arvostava esimies – haastavat tilanteet koulutus Tampereella. Katso uusin toteutus täältä ja ilmoittaudu mukaan!

tuula_kiuru-ahvonen

Tuula Kiuru-Ahvonen

Kirjoittaja on ollut työelämässä yli 30 vuotta hyvin monenlaisissa rooleissa ja tehtävissä: työntekijänä, päällikkönä, esimiehenä, johtajana, yrittäjänä, hallituksissa ja johtoryhmissä. Kaikkia hänen töitään on yhdistänyt toisaalta kiinnostus ihmisiin, ihmisten motivaatiotekijöihin, esimiestyöhön sekä toisaalta vastuunotto ja kehittäminen sekä näiden edellytysten vahvistaminen työyhteisöissä.

Luotain on yksi Oppia.fi – Oppimisen verkkokaupan 50:stä koulutuskumppanista. Tutustu Luotaimen koko koulutustarjontaan täältä! Kirjoitus on julkaistu alunperin Luotaimen omilla kotisivuilla.